Феликс де Асара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Феликс де Асара
Félix de Azara
испански изследовател

Роден
Починал
Варбуналес, Уеска, Испания
ПогребанИспания

Националност Испания
Научна дейност
ОбластГеография, картография, топография, антропология
Феликс де Асара в Общомедия

Феликс де Асара (на испански: Félix de Azara) е испански инженер, изследовател, картограф, антрополог, хуманист и естественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 май 1742 година във Варбуналес, провинция Уеска, Испания. Учи в университета в Уеска, а след това във Военната академия в Барселона, от където излиза като инженер през 1764 г. Започва военна служба, но във войната срещу Алжир е тежко ранен и се пенсионира от армията като лейтенант през 1775 г.

През 1777 г. с договора от Сан Илдефонсо, Испания и Португалия определят сферите си на влияние в Южна Америка и Асара е избран от испанска страна по демаркацията на границата между испанските и португалските владения в Южна Америка. През 1781 Асара пристига в Южна Америка и в продължение на повече от 20 години, освен с конкретните си задължения по демаркацията на границата, активно се занимава с изследване на флората, фауната и местното население на посетените райони.

От 1781 до 1802 г. извършва топографски изследвания в източната част на басейна на долното течение на река Парана и покрай десните брегови райони на Парана и река Парагвай. Дава описание на Влажната и Сухата пампа и Южно Гран Чако, техния климат, растителност и животински свят.

Умира на 20 октомври 1821 година във Варбуналес на 75-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Voyage dans l'Amérique méridionale, v.1 – 4 et atlas, Paris, 1809.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Félix de Azara в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​