Фердинанд Зауербрух

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фердинанд Зауербрух
немски хирург

Роден
Починал
2 юли 1951 г. (75 г.)
Фердинанд Зауербрух в Общомедия

Ернст Фердинанд Зауебрух (на немски: Ferdinanrd Sauerbruch) е немски хирург.

Зауербрух е роден в Бармен (сега квартал на Вупертал), Германия. Той учи медицина в университетите в Марбург, Грайфсвалд, Йена и Лайпциг. От 1903 г. практикува в Бреслау и тук разработва „камерата на Зауербрух“. На следващата година той демонстрира своето изобретение като с помощта на камерата той извършва операция при отворен гръден кош. По време на Първата световна война е хирург на бойното поле и тук той разработва няколко нови видове протези за крайници, които позволяват прости движения.

В периода 1918 - 1927 г. работи в университета в Мюнхен и тук разработва хирургични техники и диети за лечение на туберкулоза. От 1928 до 1949 г. работи в клиника Шарите в Берлин. Преди Втората световна война е награден от Адолф Хитлер с немската национална награда за изкуство и наука. През 1937 г. той става член на Reichsforschungsrat (Райх съвет за научни изследвания), който поддържа "изследователски проекти" на СС, включително и експерименти върху затворници в концентрационните лагери. През 1942 г. той практикува като общ хирург в армията. На тази позиция извършва експерименти с горчичен газ (иприт) на затворници в концентрационния лагер Natzweiler. На 12 октомври 1945 г. е обвинен от съюзниците за това, че е помагал на нацистката диктатура. Въпреки това обаче не е съден.

Зауербрух умира в Берлин на седемдесет и пет годишна възраст. В годините преди неговата смърт е с нарушено психично здраве. Въпреки това обаче извършва много операции като същевременно допуска и редица лекарски грешки. Въпреки това авторитетът и състоянието на Зауербрух му помагат да не бъде възпрепятстван да практикува.