Фердинанд Зауербрух

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фердинанд Зауербрух
Ferdinand Sauerbruch
германски хирург
1914 г.

Роден
Починал
2 юли 1951 г. (75 г.)
Берлин, Германия
ПогребанБерлин, Федерална република Германия

Учил вМарбургски университет
Лайпцигски университет
Грайфсвалдски университет

Уебсайт
Фердинанд Зауербрух в Общомедия

Ернст Фердинанд Зауебрух (на немски: Ferdinanrd Sauerbruch) е германски хирург.

Роден е в Бармен (сега квартал на Вупертал), Германия. Учи медицина в университетите в Марбург, Грайфсвалд, Йена и Лайпциг.

От 1903 г. практикува в Бреслау, където разработва „камерата на Зауербрух“. Следващата година демонстрира своето изобретение, като с помощта на камерата извършва операция при отворен гръден кош. По време на Първата световна война е хирург на бойното поле и там разработва няколко нови видове протези за крайници, които позволяват прости движения.

В периода 1918 – 1927 г. работи в университета в Мюнхен, където разработва хирургични техники и диети за лечение на туберкулоза. От 1928 до 1949 г. работи в клиника Шарите в Берлин. Преди Втората световна война е награден от Адолф Хитлер с германската национална награда за изкуство и наука. През 1937 г. става член на Reichsforschungsrat (Райхски съвет за научни изследвания), който поддържа „изследователски проекти“ на СС, включително и експерименти върху затворници в концентрационните лагери.

През 1942 г. практикува като общ хирург в армията. На тази позиция извършва експерименти с горчичен газ (иприт) върху затворници в концентрационния лагер Natzweiler. На 12 октомври 1945 г. е обвинен от съюзниците за това, че е помагал на нацистката диктатура. Въпреки това обаче не е съден.

Зауербрух умира в Берлин на 75-годишна възраст. Преди смъртта си е с нарушено психично здраве. Въпреки това извършва много операции, като същевременно допуска и редица лекарски грешки. Авторитетът и състоянието на Зауербрух обаче му помагат да не бъде възпрепятстван да практикува.