Фердинанд Зауербрух

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фердинанд Зауербрух
Ferdinand Sauerbruch
германски хирург
1914 г.

Роден
Починал
Берлин, Германия
Погребан Берлин, Германия

Образование Марбургски университет
Лайпцигски университет
Грайфсвалдски университет
Фердинанд Зауербрух в Общомедия

Ернст Фердинанд Зауебрух (на немски: Ferdinanrd Sauerbruch) е германски хирург.

Роден е в Бармен (сега квартал на Вупертал), Германия. Учи медицина в университетите в Марбург, Грайфсвалд, Йена и Лайпциг.

От 1903 г. практикува в Бреслау, където разработва „камерата на Зауербрух“. Следващата година демонстрира своето изобретение, като с помощта на камерата извършва операция при отворен гръден кош. По време на Първата световна война е хирург на бойното поле и там разработва няколко нови видове протези за крайници, които позволяват прости движения.

В периода 1918 – 1927 г. работи в университета в Мюнхен, където разработва хирургични техники и диети за лечение на туберкулоза. От 1928 до 1949 г. работи в клиника Шарите в Берлин. Преди Втората световна война е награден от Адолф Хитлер с германската национална награда за изкуство и наука. През 1937 г. става член на Reichsforschungsrat (Райхски съвет за научни изследвания), който поддържа „изследователски проекти“ на СС, включително и експерименти върху затворници в концентрационните лагери.

През 1942 г. практикува като общ хирург в армията. На тази позиция извършва експерименти с горчичен газ (иприт) върху затворници в концентрационния лагер Natzweiler. На 12 октомври 1945 г. е обвинен от съюзниците за това, че е помагал на нацистката диктатура. Въпреки това обаче не е съден.

Зауербрух умира в Берлин на 75-годишна възраст. Преди смъртта си е с нарушено психично здраве. Въпреки това извършва много операции, като същевременно допуска и редица лекарски грешки. Авторитетът и състоянието на Зауербрух обаче му помагат да не бъде възпрепятстван да практикува.