Ференц Лист

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ференц Лист
австро-унгарски композитор
Ференц Лист 
Лист през 1856 г.
Роден: 22 октомври 1811 г.
Починал: 31 юли 1886 г. (74 г.)
Лист през 1858

Ференц Лист (на унгарски: Liszt Ferenc) или Франц Лист (на немски: Franz Liszt) е унгарски пианист и композитор от романтичния период. Той е един от най-известните изпълнители в Европа през 19 век, признат особено за умението му в изпълнението и представянето, и пианистките му способности.

Лист е признат заради редефинирането на свиренето на пиано, което той прави, неговото влияние още е видимо и днес, както чрез композициите му, така и с наследството му като учител. Той е признат заради неговото откривателство на симфоничната поема, както и на модерния соло пиано рецитал, виртуозността, на който му печели одобрението на композитори и изпълнители едновременно.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ференц Лист е роден на 22 октомври 1811 г. в Райдинг. Негови родители са Адам и Ана Лист.

На 11-годишна възраст започва да дава концерти като смайва публиката с импровизаторските си способности и бива определян като дете-чудо, някои даже го сравняват с Моцарт.

Концертира във Виена, Париж, Ваймар и Рим. От 1847 г. е капелмайстор във Ваймар. Той е основоположник на новата виртуозна клавирна школа.

През 1854 г. Лист основава „Нововаймарския съюз“. Той е един от основателите (1875 г.) и пръв президент на Академията на музиката в Будапеща.

Близък приятел с Рихард Вагнер, който се жени за дъщеря му Козима.

Причина за смъртта му е пневмония, от която се разболява по време на пътуване и която не забелязва в началния ѝ стадий.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

В голямата си част творчеството му е програмно, вдъхновено от унгарски национални мелодии и ритми, с емоционално наситена мелодика.

Автор е и на множество есета, посветени на музиката.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за