Ферия дел Сол (Мерида)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Феря дел Сол (Мерида))
Ферия дел Сол
Кралицата на Слънцето, 2009 г.
Информация
МястоМерида, Венецуела
Сайтferiadelsol.net
Арена „Пласа де Торос Роман Едуардо Сандия“
Откритият театър „Сирко Монументал“

Ферия дел Сол (на испански: Feria del Sol – Панаир на Слънцето), известен също като Карнавал Таурино де Америка (в превод: Бикоборски карнавал на Америка), е международен фестивал на бикоборството, провеждан всеки февруари в гр. Мерида, Венецуела.

В рамките на фестивала се провеждат бикоборски състезания (на амфитеатралната арена „Пласа де Торос Роман Едуардо Сандия“) и съпътстващи ги културни, търговски и зоотехнически изложби, концерти, паради и др. Сред най-интересните прояви е конкурсът за най-красивата девойка, която получава титлата „Кралица на Слънцето“ (La Reina Del Sol), провеждан на открития театър „Сирко Монументал“ (Circo Monumental).

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за фестивала възниква, след като група любители решават да построят площадка за борба с бикове. Такива борби се ползват с голяма популярност и в другите градове на страната. Първоначално е решено празникът да се провежда в Деня на непорочното зачатие на Дева Мария, който се празнува от 9 до 10 декември. Поради дъждовното време през декември впоследствие е решено бикоборският празник да се обедини с ежегодния карнавал под името Ферия дел Сол. Първият празник е през 1969 година, продължава 3 дни – на 15, 16 и 17 февруари.

Ферия дел Сол се нарежда сред най-важните бикоборски фестивали във Венецуела и в света.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]