Фетхуллах Гюлен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фетхуллах Гюлен
турски общественик
С папа Йоан Павел II през 1998 година
С папа Йоан Павел II през 1998 година

Роден
27 април 1941 г. (75 г.)
Философия
Регион Ислямска философия
Епоха Съвременна философия
Школа Ханафи
Интереси Теология, политическа философия

Уебсайт http://fgulen.com
Фетхуллах Гюлен в Общомедия

Фетхуллах Гюлен (на турски: Fethullah Gülen, произнася се Фетулла Гюлен) е турски проповедник, ислямовед и водач на движението „Гюлен“ (Gülen). То се състои от доброволни организации известни като Хизмет (на турски "Службата"), които са свързани под ръководството на Гюлен. Неговите критици го обвиняват в подкопаване на светския характер на Република Турция. След неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. Ердоган заговаря за Фетуллахова терористична организация (FETÖ), но Гюлен отрича това и дори заклеймява опита за преврат[източник?]. Радикални кръгове в Турция го считат за неверник, особено след срещите му с Папа Йоан-Павел II и вселенския патриарх Вартоломей. Гюлен не одобрява комбинацията между исляма и тероризма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гюлен е роден в Ерзурум, Турция в 1941 година. Изнася първата си проповед на 14 години. Става последовател на Саид Нурси преди осемнадесетата си годишнина. Саид Нурси е насърчавал мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм, като посочвал, че религиите могат да работят заедно в областта на вярата. Гюлен е избран за най-влиятелен, жив интелектуалец на 2008 г. от сп. 'Форън Полиси'. Фетуллах Гюлен така и не се жени. Личният му сайт се издава на 22 езика, вкючително и на български. (www.bg.fgulen.com)

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че има много бизнес организации, свързани с Хизмет. Конгломерати като Коч Холдинг и Доган Холдинг са обвинявани, че са гюленисти[източник?]. В България, с него е свързвано българското издание на турския вестник Заман, където се публикуват статии за Гюлен[1] и Хизмет[2].

  1. http://zaman.bg/bg/fethullah-gyulen-beztchinstvata-na-id-sa-kal-hvarlena-po-religiyata/
  2. http://zaman.bg/bg/protivootrovata-sreshtu-islyamofobiyata-e-dvizhenie-vhizmetv/