Филаделфус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Philadelphus
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Дряноцветни (Cornales)
семейство:Хортензиеви (Hydrangeaceae)
триб:Philadelpheae
род:Philadelphus
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Синоними
Philadelphus в Общомедия
[ редактиране ]

Филаделфус (Philadelphus), наричан още булчин венец, е род от около 60 вида храсти с височина 1 – 6 м, с произход Северна Америка, Централна Америка, Азия и (локално) в Югоизточна Европа.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Филаделфусът са нарича „подобен на портокала“ („mock-orange“) по отношение на цветовете си, които при дивите видове изглеждат на пръв поглед подобни на тези на портокалите и лимоните (цитрусовите) и ухаят на портокалови цветове и жасмин. Но филаделфусът не е тясно свързан с жасмина (астериди) и е доста отдалечен от цитрусите (розиди). Напълно заблуждаващо име за филаделфуса, което понякога се среща, е сиринга (syringa)[1], което се отнася до люляците, които са доста близки роднини на жасмина. Връзката на двата храста се състои във въвеждането им от османските градини в европейските, извършено по едно и също време от посланика на Светия римски император във Високата Порта, Ожие Гислен дьо Бюсбек, който се завръща във Виена през 1562 г.[2]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Повечето видове филаделфус са листопадни широколистни, но няколко южни вида са вечнозелени. Листата са противоположни, прости, с назъбени краища, 1 – 14 cm дълги. Цветовете са бели, с четири венчелистчета и чашелисти, с диаметър 1 – 4 см и обикновено (но не при всички видове) сладко ухаещи. Плодът е малка капсула, съдържаща множество малки семена. Кората е тънка и люспеста, нарязана на ситно в надлъжни ивици.

Вредители[редактиране | редактиране на кода]

„Портокалоподобните“ видове се използват като хранителни растения от ларвите на някои видове Lepidoptera, включително engrailed (Ectropis crepuscularia). Известен патоген на сладкия вид P. coronarius е неописаният протеобактерий, наречен „Pseudomonas tomato“ (pv. Philadelphi).

В културата[редактиране | редактиране на кода]

Портокалоподобния P. lewisii е щатско цвете на Айдахо.

Култивиране[редактиране | редактиране на кода]

Дълго време Philadelphus coronarius е единственият „портокалоподобен“ вид в градините, въпреки че някои авантюристични американци отглеждат родния P. inodorus, който Марк Кейтсби е открил, че расте по бреговете на река Савана. Той се появява в градинските списъци на лейди Скипвит и Джордж Вашингтон поръчва някои от Бартрам през 1792 г.[3] „Портокалоподобните“ са популярни храсти в паркове и градини, отглеждани за надеждното им показване на късни пролетни цветя, а ароматните видове са особено ценени. В допълнение към видовете има на разположение множество хибриди и сортове за градински произход, подбрани за двойно повече и големи цветя, с известен компромис по отношение на аромата.

Следните хибридни сортове са спечелили наградата на Кралското градинарско общество за градински заслуги:[4]

  • ’Aureus’ (P. coronarius)[5]
  • 'Beauclerk'[6]
  • 'Belle Étoile'[7]
  • ’Innocence’[8]
  • 'Manteau d'Hermine'[9]
  • 'Sybille'[10]
  • ’Variegatus’ (P. coronarius)[11]

Селектирани видове[редактиране | редактиране на кода]

Mexican evergreen mock-orange, Philadelphus karwinskyanus
Japanese mock-orange, Philadelphus laxus
Hoary mock-orange, Philadelphus pubescens
Schrenk's mock-orange, Philadelphus schrenkii

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. State Symbols USA: Idaho State Flower // Архивиран от оригинала на 2015-04-03. Посетен на 2020-05-19.
  2. Alice M. Coats, Garden Plants and Their Histories (1964) 1992, s.v. „Philadelphus“.
  3. Ann Leighton, American Gardens of the Eighteenth Century: 'ForUse or for Delight' , 1976, s.v. „Mock-orange“, „Philadelphus“.
  4. AGM Plants – Ornamental // Royal Horticultural Society, July 2017. с. 76. Посетен на 24 April 2018.
  5. RHS Plantfinder – Philadelphus coronarius ‘Aureus’ // Посетен на 24 April 2018.
  6. RHS Plant Selector – Philadelphus 'Beauclerk' // Архивиран от оригинала на 2013-09-21. Посетен на 25 May 2013.
  7. RHS Plant Selector – Philadelphus 'Belle Étoile' // Архивиран от оригинала на 2013-09-21. Посетен на 25 May 2013.
  8. RHS Plantfinder – Philadelphus ‘Innocence’ // Посетен на 24 April 2018.
  9. RHS Plant Selector – Philadelphus 'Manteau d'Hermine' // Архивиран от оригинала на 2013-09-21. Посетен на 25 May 2013.
  10. RHS Plant Selector – Philadelphus 'Sybille' // Архивиран от оригинала на 2013-09-21. Посетен на 25 May 2013.
  11. RHS Plantfinder – Philadelphus coronarius ‘Variegatus’ // Посетен на 24 April 2018.
  12. English Names for Korean Native Plants. Pocheon, Korea National Arboretum, 2015. ISBN 978-89-97450-98-5. с. 5690. Посетен на 8 December 2016.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Philadelphus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​