Филипо Томазо Маринети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Филипо Томазо Маринети
италиански писател, футурист
FilippoTommasoMarinetti.jpg
Роден
Починал
Националност Флаг на Италия Италия
Професия поет, писател, журналист, издател

Уебсайт Страница в IMDb
Филипо Томазо Маринети в Общомедия

Филипо Томазо Маринети (на италиански: Filippo Tommaso Marinetti) е италиански поет, писател, журналист, издател и основател на първото авангардистко движение на 20 век, футуризма.

Ражда се през 1876 г. в Александрия (Египет) в семейството на адвокат. Учи при френските йезуити и още като ученик основава литературно списание, „Папирус“. През 1891 г. семейството му се връща в Италия, а Маринети отива в Париж, където взема бакалавърска степен по литература. Впоследствие учи право първо в Павия, после в Генуа, където през 1899 г. се дипломира с работа на тема „Монархията при парламентарното управление“.

В началото на 20 век започва да публикува стихове и кратки текстове в ред френски и италиански списания. На 20 февруари 1909 г. на първа страница в престижния френски вестник „Фигаро“ се появява основополагащият „Манифест на футуризма“, написан от Маринети. В последвалите години към компанията на футуристите освен литератори се включват художници, музиканти, театрали.

По време на Балканската война от 1912/13 г. Маринети е кореспондент на Балканите. През 1914 г. в книгата си поема Zang Tumb Tumb[1].

През 20-те години Маринети става приближен на фашисткия режим на Мусолини и през 1929 г. е обявен за академик на Италия.

До края на живота си през 1944 г. неуморно публикува манифести, поеми, декларации, книги, списания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Левчев, Любомир. Маринети възпява обсадата на Одрин, в. „Стандарт“, 18.06.2003 г.