Филип Бейкър Хол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Филип Бейкър Хол
Philip Baker Hall
американски актьор
Philip Baker Hall at the 2009 Tribeca Film Festival.jpg
Роден
Починал
12 юни 2022 г. (90 г.)
Активен периодот 1960 г. до 2021 г.
Семейство
Деца4

Уебсайт
Филип Бейкър Хол в Общомедия

Филип Бейкър Хол (на английски: Philip Baker Hall) е американски актьор.

Участва в няколко филма на Пол Томас Андерсън – „Сидни“, „Буги нощи“ и „Магнолия“. Номиниран е за наградата „Независим дух“ за главна мъжка роля за „Сидни“. Има също така и две номинации от Гилдията на киноактьорите.

Известен е и ролите си в някои сериали. Една от най-запомнящите му се роли е на лейтенант Джо Букман в „Сайнфелд“.[1]

Детство и образование[редактиране | редактиране на кода]

Ражда се в Толедо, Охайо. Майка му е Алис Бърдийн (по баща Макдоналд), а баща му Уилям Александър Хол е работник във фабрика в Монтгомъри, Алабама. Посещава университета в Толедо. Служи в Германия като преводач в армията на САЩ и като гимназиален учител.[2]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

След филмовия си дебют Страхливци се присъединява към Театралния център на Лос Анджелис. Първата му телевизионна роля е в епизод на Good Times. Участва като гост в епизодите на M*A*S*H и Man from Atlantis. Има над 200 гостуващи роли от 1977 г. до края на живота си. Играе Ричард Никсън във филмаа Secret Honor и повтаря ролята си, която е създал по време на оригиналното излъчване на пиесата извън Бродуей. Критикът Роджър Ебърт казва за Хол и филма: „Никсън е изигран от Филип Бейкър Хол, непознат досега за мен актьор с такава дива интензивност, такава страст, такава отрова, такъв скандал, че не можем да се отвърнем. Хол изглежда малко като истинския Никсън; той може да е братовчед и звучи малко като него. Това е достатъчно близо. Това не е имитация, това е представление."[3]

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Philip Baker Hall's One-Time Guest Spot on 'Seinfeld' is Arguably Series' Greatest. // June 13, 2022. Посетен на June 14, 2022.
  2. Arkatov, Janice. 'Lovability' Plays No Part in Hall's Roles. // Los Angeles Times, August 1, 1988. Посетен на June 13, 2022.
  3. https://www.rogerebert.com/reviews/secret-honor-1984