Филип Зимбардо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филип Зимбардо
Philip Zimbardo
американски социален психолог
Филип Зимбардо през 2009 г.
Филип Зимбардо през 2009 г.

Роден

Националност  САЩ
Образование Йейлски университет
Научна дейност
Област Психология
Работил в Йейлски университет
Колумбийски университет
Станфордски университет
Семейство
Съпруга Кристина Маслах

Уебсайт www.zimbardo.com
Филип Зимбардо в Общомедия

Филип Зимбардо (на английски: Philip Zimbardo) е американски социален психолог, известен с така наречения Станфордски затворнически експеримент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 март 1933 г. По произход е италианец, но израства в Южен Бронкс (Ню Йорк, САЩ). Бакалавърска степен получава от колежа на Бруклин, магистратура и докторска степен – в Йейлския университет.

След като известно време работи в Университета на Ню Йорк, Зимбардо започва да преподава в Станфордския университет. В мазето на университета той пригодява три от кабинетите за затворнически килии и провежда прочутия си Затворнически експеримент, при който на случаен принцип разпределя 24 студенти доброволци да бъдат „надзиратели“ и „затворници“. Въпреки че по план експериментът е трябвало да продължи 2 седмици, на шестия ден от началото му, самият Зимбардо го прекъсва по етични съображения и най-вече – понеже част от участниците до такава степен се вписват в ролите си на „надзиратели“, че започват да налагат системен и садистичен тормоз над „осъдените“, които от своя страна изпадат в остри депресивни състояния и безнадеждност.

Издадени на български език[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]