Филип Найт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Филип Найт
Philip Hampson
американски предприемач

Роден

Учил вОрегонски университет
Станфордски университет
Орегонски щатски университет
Предприемаческа дейност
Работил вASICS
Семейство
БащаУилям Хершел
ДецаТравис Найт

Уебсайтnikeinc.com
Филип Найт в Общомедия

Филип Хемпсън Найт (Philip Hampson Knight) е основателят и главният изпълнителен директор (CEO) на американския концерн Nike. Според сп. „Форбс“ е на 47-о място по богатство в САЩ с $8,2 млрд.

Найт защитава дисертация в Станфордския университет. В нея развива идеите, които прокарва с голям успех в бъдещия концерн по-късно. Найт основава „Найк“ в средата на 1960-те години, като концернът се оказва сред най-могъщите сред производителите на спортни стоки. През 1997 г. Найт става още по-известен след интервюто на Майкъл Мур с него за документалния филм „Големият“ („The Big One“). Един от въпросите, които Мур задава, е защо 12-годишни индонезийци работят за компанията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Филип Хемпсън Найт е роден на 24 февруари 1938 г. в семейството на Уилям У. Найт и Лота Хетфийлд в Портланд (Орегон). След гимназията се записва да учи счетоводство в Орегонския университет, като през 1959 г. получава бакалавърска степен. От 1959 до 1960 г. е старши лейтенант в американската армия.

Найт завършва обучението си в калифорнийския Станфордски университет през 1964 г. с квалификация като магистър по администрация на бизнеса. В дисертацията, която защитава, той описва как господството на немските компании „Адидас“ и „Пума“ на американския пазар на спортни стоки може да бъде преустановено. Найт защитава идеята за изгодна и качествена конкурентна оферта, която да бъде затвърдена чрез интензивна маркетингова стратегия.

След дипломирането си Найт работи като експерт-счетоводител в Портланд до 1969 г. Лектор е в Щатския университет на Орегон. Жени се за Пенелопе Паркс през 1968 г., с която отглежда 2 родни деца и храненица.

„Найк“[редактиране | редактиране на кода]

През 1964 г. Найт създава заедно с Бил Бауърман фабриката за обувки „Blue Ribbon Sports“. Бизнесът върви добре и през 1971 г. компанията „Blue Ribbon Sports, Inc.“ е преименувана на „Nike, Inc.“ В началото на 1990-те години Найт е начело на едно от най-печелившите предприятия в света. Концепцията на Найт е, че продуктите му трябва да се рекламират от най-добрите спортисти. Първият голям спортист, сключил договор с „Найк“, е Стийв Префонтен (1973).

Найт е президент на компанията от 1967 г. От 1990-те години насам конкуренцията се засилва от страна на компании като „Adidas“, „Puma“ и „Reebok“.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Найт е привърженик на Републиканската партия. Избран е за предприемач на годината за Орегон през 1982 г., както и 2 пъти за рекламодател на годината на рекламния фестивал в Кан (1994, 2003).

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Philip Knight в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​