Филип Перен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Филип Перен
Френски астронавт
Информация
Роден6 януари 1963 г. (1963-01-06) (61 г.)
Мекнес, Мекнес-Тафилалет, Мароко
Националностфранцузин
Друга професиялетец
Сегашна професияинженер
Званиеполковник от ВВС на Франция
Престой в космоса13 дни 20 часа 35 мин
СелекцияГрупа CNES-3 (1990)
МисииSTS-111
Емблема на мисията
Пенсиониранемай 2004
Филип Перен в Общомедия

Филип Перен (на френски: Philippe Perrin) е френски военен летец, 9-и астронавт на Франция, извършил един космически полет.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 януари 1963 г. в Мекнес, Мекнес-Тафилалет, Мароко. Филип Перен израства в Авиньон (Прованс). След завършване на училище през 1982 г. постъпва в École Polytechnique в Париж и през 1985 г. получава степента инженер.

Военна служба[редактиране | редактиране на кода]

Още преди завършването на образованието си в École Polytechnique, Перен започва действителна военна служба във френския флот. Прекарва 6 месеца в Индийския океан, където придобива опит в мореплаването и навигацията. След дипломирането си през 1985 г. преминава във Френските ВВС. Има налетени над 2500 часа на над 30 вида самолета.

Космическа подготовка[редактиране | редактиране на кода]

През 1989 – 1990 г. Филип Перен става един от четиримата френски летци, избрани на 30 юли 1990 от Националния център за космически изследвания (3-та група на CNES), и влиза заедно с тях в групата, която се готви за полети на разработваната европейска космическа совалка „Хермес“. Скоро след това обаче проектът е закрит и през 1992 г. астронавтите са изпратени в Звездното градче (Русия). Там те преминават обучение и тренировки в продължение на 2 месеца за бъдещи руско-френски полети.

През юли 1996 г. CNES обявява, че в съответствие с договора с НАСА Ф. Перен е избран за кандидат за полет с американската совалка, а през август го изпращат в НАСА за преминаване на подготовка в космическия център „Л. Джонсън“. Слрд две години тренировки и обучение му е присвоена квалификациято „специалист на полета“.

В началото на 2001 г. Филип Перен е назначен в екипажа на мисията STS-111 и през месец май същата година започва непосредствена подготовка за полета.

Полет с „Индевър“[редактиране | редактиране на кода]

Единствения си космически полет 39-годишния Филип Перен извършва като специалист на полета от 519 юни 2002 г. Основна задача на мисията STS-111 са посещение на МКС, доставка на 5-ия и връщане на Земята на 4-тия основен екипаж на станцията, доставка на техническо оборудване за дълговременни експедиции, мобилна платформа (Mobile Base System, MBS), чрез която робот-манипулатор „Канадарм2“ ще може да се движи по корпуса на МКС по специални релси.

По време на полета Филип Перен, заедно с Франклин Чанг-Диас извършва три излизания в открития космос с продължителност 7 ч 14 мин, 5 ч 00 мин и 7 ч 17 мин, по време на които се занимават главно с монтирането на платформата за манипулатора и ремонтни работи.

Продължителността на полета е 13 денонощия 20 часа 35 минути 56 секунди.

Това е последния полет с участието на космонавти на CNES, тъй като през 2000 – 2002 гг. в европейските страни всички национални отряди на астронавти са разформировани, а вместо тях е създаден единен отряд на астронавтите на ЕКА.

Последваща дейност[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2002 г. Перен е преместен от отряда на астронавти на CNES в отряда астронавти на ЕКА. Въпреки това при новия си статут космически полети той не е извършил и през май 2004 г. подава оставка и се връща към летателно-изпитателна работа в авиакомпанията Airbus.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Медал на отвъдморския департамент за участие във войната в Персийския залив през 1991 г.
  • Кавалер на ордена на Почетния легион (1999).
  • Два медала на министерството на отбраната.
  • Две дипломи на ВВС на Франция „За безопасен полет“.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен за Сесил Боске, има дъщеря. Обича плуване, гмуркане, каране на ски, пътуване, история.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]