Направо към съдържанието

Филип Рупрехт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Филип Рупрехт
Philipp Rupprecht
германски карикатурист
Роден
Починал
4 април 1975 г. (74 г.)

Националност Германия
Кариера в изкуството
Направлениекарикатура
Семейство
СъпругаЕрна Блом
Берта Щьоклайн
Деца4

Филип Рупрехт (на немски: Philipp Rupprecht) е германски художник, известен най-вече с антисемитските си карикатури в „Der Stürmer“ („Щурмовакът“) под псевдонима Fips.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Нюрнберг, Рупрехт емигрира в Аржентина през 1920 г. след Първата световна война, където работи като сервитьор и каубой в животновъдна ферма. Завръща се в Нюрнберг през 1924 г. и е нает за илюстратор от вестник, свързан с германските социалдемократи. От декември 1925 г. е забелязан и нает от Юлиус Щрайхер да прави карикатури за вестника му.

С пауза през 1927 г., той е единственият редовен и неизменен карикатурист на „Щурмовакът“ под псевдонима Fips, включително до 2 февруари 1945 г., когато излиза последния брой на вестника известен като антисемитски флагман на немската преса.

Сред най-известните илюстрации са тези за две книги за деца, по-известната от които е „Отровната гъба“. Заради карикатурната си дейност, Рупрехт е осъден през 1945 г. на шест години каторжен труд. На 23 октомври 1950 г. е освободен от затвора. До смъртта си живее и работи в Мюнхен и Щарнберг като художник и декоратор. Умира на 4 април 1975 г. в Мюнхен на 74 години.

Рупрехт е женен два пъти – през 1921 г. за Ерна Блом (от която има син и две дъщери) и за Берта Щьоклайн през 1930 г., от която има син.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bytwerk, Randall L. Julius Streicher: The Man Who Persuaded a Nation to Hate Jews. Stein and Day, 1983. ISBN 0812828348. с. 56.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]