Филкоксия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филкоксия
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (angiosperms)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Живовлекови (Plantaginaceae)
род:Филкоксия (Philcoxia)
Научно наименование
P.Taylor & V.C.Souza
[ редактиране ]

Филкоксията са род бодливи, лилави на цвят растения от семейство Живовлекови (Plantaginaceae), чиито листа се намират под земята.

Местообитание и описание[редактиране | редактиране на кода]

Тези растения виреят в песъчливите райони на саваната Кампос Рупестрес в централните планински местности на Бразилия. Учените бяха озадачени как Филкоксията е в състояние да оцелее в подобна бедна на хранителни вещества среда, единствено с вретеновиден корен за приемане на вода и без коренова система за усвояване на хранителни вещества. То оцелява чрез абсорбиране и хранене с малки червеи, които улавя със своите малки бодливи листа.

Растителният еколог Рафаел Оливейра от Университета Кампинас в Сао Пауло (Бразилия) и колегите му са били наясно, че листата на Филкоксията са в състояние да фотосинтезират, въпреки че са покрити от почвата, но започнали да проумяват как приема хранителните вещества едва когато анализирали широките един милиметър листа под електронен микроскоп.

При проверката те установили, че листата на Филкоксията притежават структури, наподобяващи лепкави жлези, наблюдавани при различни видове хищни растения. В допълнение, върху повърхността на листата са открити малки кръгли червеи, наречени нематоди.

За да се определи защо се намират червеите по листата, екипът на Оливейра отгледал бактериална култура, съдържаща азотен изотоп. Бактериите били дадени като храна на нематодите, които от своя страна били поставени близо до листата на няколко растения Филкоксия.

На следващия ден червеите били залепнали по листата, а азотния изотоп, бил абсорбиран от тъканите на растенията. В рамките на два дни бил усвоен 15% от изотопа, което показва, че нематодите са основна част от храната на Филкоксията.

„Когато за пръв път видях резултатите, не можех да повярвам, че подземните листа действително се хранят с нематоди“, заяви Оливейра пред ScienceNOW.

Изследователите не са идентифицирали други организми по листата, но Оливейра заяви, че „не може да отхвърли идеята, че Филкоксията може да се храни с други дори по-малки организми“, и че следващата им цел е да открият как растението успява да привлече нематодите.