Филомел (бронепалубен крайцер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Филомел“
HMS Philomel
Бронепалубният крайцер „Филомел“
Флаг Великобритания
 Нова Зеландия
(от 1914 г.)
Клас и типБронепалубен крайцер типа „Пърл“
ПроизводителHM Naval Dockyard Плимът, Великобритания
Служба
Заложен8 май 1889 г.
Спуснат на вода28 август 1890 г.
Влиза в строй10 ноември 1891 г.
Изведен от
експлоатация
потопен 1949 г. до полуостров Коромандел, Нова Зеландия
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост2616 t (нормална)
Дължина84,7 m
Дължина между перпендикулярите
80,8 m
Ширина12,5 m[1]
Газене4,72 m
Броняна палубата: 25 mm
(по скосовете: 25 – 51 mm);
щитове оръдия: 51 mm;
бойна рубка: 76 mm
Задвижване2 парни машини с тройно разширение;
4 двойни парни котли
Мощност4000 к.с. (2,98 МВт)
(7500 к.с. при форсирани машини)
Движител2 гребни винта[1]
Скорост17 – 19 възела
(35 km/h)
Екипаж217 души
Въоръжение
Артилерия8×1 120 mm
8×1 47 mm
Торпедно
въоръжение
2×1 356 mm ТА
Други4 картечници[2]
„Филомел“ в Общомедия

Филомел (на английски: HMS Philomel) e бронепалубен крайцер от 3-ти ранг на Британския Кралски флот от типа „Пърл“. През 1914 г. е изведен от състава на Кралски флот и предаден на току-що сформираните ВМС на Нова Зеландия, ставайки по този начин първият новозеландски боен кораб.

История на службата[редактиране | редактиране на кода]

Англо-занзибарска война[редактиране | редактиране на кода]

На 27 август 1896 г. „Филомел“ взема участие в Англо-занзибарската война, най-кратката война в историята, която продължава 38 минути.

В новозеландския флот[редактиране | редактиране на кода]

През 1913 г. британското Адмиралтейство се съгласява да предаде „Филомел“ на Нова Зеландия, като мореходен учебен кораб, който следва да стане „ядро“ на създаваноте новозеландски военноморски сили. На 15 юли 1914 г. „Филомел“ влиза в състава на ВМС на Нова Зеландия, ставайки първия новозеландски боен кораб.

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

С началото на Първата световна война влиза в състава на бойната охрана на новозеландските експедиционни сили, изпратени за превземането на Германска Самоа. При изпълнението на задачата си „Филомел“ съпровожда конвой до бреговете на Западна Австралия, след което се отправя към Близкия изток.

През 1915 г. „Филомел“ действа в Средиземно море. На 8 февруари крайцера сваля въоръжен отряд на брега на южна Турция, но среща силна съпротива от турците. По време на боя трима моряци са убити, още трима – ранени. След това кораба служи в Червено море и в Персийския залив. По време на тези операции кораба действа под новозеландски флаг и се намира под пълното разпореждане на новозеландското правителство.

Плавбаза и учебен кораб[редактиране | редактиране на кода]

През 1917 г. „Филомел“ се връща в Нова Зеландия. Крайцерът, към този момент служи вече 28 години, е най-старият кораб на ВМС на Нова Зеландия и се нуждае от ремонт. Командирът на кораба, Пърсивал Хол-Томпсън, счита ремонта на крайцера за икономически неизгоден и нецелесъобразен. През април 1917 г. остарелия крайцер е преоборудван в плаваща база. Свалените от него оръдия са поставени на търговски съдове. До май 1919 г. плавбазата подсигурява работата на тралчиците.

Март 1921 г. кораба е прекласифициран в учебен кораб и поставен на стоянка в Окланд.

През 1947 година корабът е изключен от флота, след което от него е свалено всичко ценно. През 1949 г. корпусът на кораба е отбуксиран към полуостров Коромандел и потопен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Winfield (2004) p. 276
  2. Всички характеристики са приведени според Ненахов Ю. Ю. Указ. Соч. С. 171.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата HMS Philomel (1890) в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​