Фимоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пенис с фимоза

Фимоза е състояние на пенисa, характеризиращо се с невъзможност да се издърпа кожичката, покриваща главата му (препуциум). Фимозата може да бъде вродена или придобита. Вродената фимоза е много по-рядка и е вторична за малък препуциален отвор или необичайно дълъг препуциум. Вторичната фимоза по-често е резултат от натрупване на смегма, което се дължи на лоша хигиена и може да доведе до хронично възпаление, оток и фиброза.[1]

Неприбиращият се препуциум при непълнолетните не е проблем. При раждането препуциума обикновено е слят с гланса на пениса и следователно не може да бъде прибран. Неприбиращият се препуциум не е болест, а нормален етап на развитие при момчетата и не изисква лечение. Почти всички ако не всички момчета се раждат с неприбиращ се препуциум. Препуциума се прибира постепенно за период от време, вариращ от раждането до 18 години или повече.

Няма определена възраст на която едно момче „трябва“ да има прибиращ се препуциум. Препуциума постепенно се отдръпва от само себе си между детството и зрелостта. Около 50% от момчетата са в състояние напълно да изтеглят препуциума си до 10-годишна възраст и само около 1% от мъжете над 18 години имат неприбиращ се препуциум.

Пълнолетните които продължават да имат неприбиращ се препуциум, могат да направят препуциума си прибиращ се с упражнения за разтягане на препуциума. Също така, ако искат могат да комбинират упражненията за разтягане на препуциума със един стероиден крем като betamethasone 0,05%, защото стероидният крем може да ускори лечението, обаче не е необходим.

Упражненията за разтягане на препуциума ще направят препуциума прибиращ се, но обратното не важи. Стероидните кремове сами по себе си най-вероятно няма да направят препуциума прибиращ се. Трябва да се добави, че фимозата при пълнолетните не трябва винаги да се лекува. При някои хора фимозата не създава проблеми с чистотата, комфорта или сексуалното изпълнение и при тези случаи лечението не е необходимо, но ако някой иска може да направи препуциума си прибиращ се. Накрая, обрязването не е нужно освен в редки случаи на рак на пениса след като всички други лечения са се провалили, гангрена на пениса или измръзване на препуциума.[2][3][4][5][6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

http://www.drmomma.org/2008/04/natural-foreskin-retraction-in-intact.html

http://www.drmomma.org/2013/02/hands-off-my-foreskin-dr-martin.html

https://www.doctorsopposingcircumcision.org/for-professionals/alleged-medical-benefits/phimosis-balantis/

https://www.yourwholebaby.org/phimosis

https://www.phimostretch.com/blogs/news/phimosis-stretching-guide