Фиорета Горини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фиорета Горини
метреса на Джулиано де Медичи и майка на папа Климент VII
Вероятен портрет на Фиорета от Сандро Ботичели в Портрет на млада жена, ок. 1475 г., Палацо Пити, Флоренция
Родена
Починала
неизв.
Семейство
РодГорини или дел Читадино
Съпругняма
Джулиано де Медичи
ПартньорДжулиано де Медичи
ДецаКлимент VII
Фиорета Горини в Общомедия

Фиорèта Горѝни или дел Читадѝно (на италиански: Fioretta Gorini o del Cittadino; * ?, Флоренция, Флорентинска република; † вероятно XV век, пак там) е метреса на Джулиано де Медичи, от когото ражда Джулио Дзаноби де Медичи, бъдещ папа Климент VII.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Може би е дъщеря на Антонио Горини, по професия производител на брони.[1] „Фиорета“ е галеното ѝ име, а името ѝ е Антония, известна като „Антониета“.[2] Името ѝ е известно от рядък източник – дискусията на Пиерачини дали то е Фиорета Горини или Фиорета дел Читадино.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фиорета ражда син на 26 май 1478 г. след убийството на любовника си Джулиано де Медичи, намушкан с кинжал от убийци при опита за убийство на Медичите на 26 април. Детето е кръстено Джулио Дзаноби на 27 май, а негов кръстник е Антонио да Сангало Стари (?), на когото е възложено да се грижи за него до 7-годишна възраст. Фиорета очевидно умира рано и Джулио израства с чичо си Лоренцо Великолепни.

Фиорета и Джулиано не са законно женени, но през 1513 г. е използвана вратичка в каноничното право, за да се обяви, че родителите на бъдещия папа са сгодени per sponsalia de presenti и така детето е обявено не за извънбрачно, а за законнородено. Това става по нареждане на друг представител на династията Медичи – папа Лъв X,[3] племенник на Джулиано. Твърди се, че родителите на Джулио всъщност са сключили таен брак, но това най-вероятно се дължи на желанието да се запази репутацията на детето.

За нея не се знае нищо повече. Споменава се, че е живяла в Борго Пинти в къщата на Сангало, но не е ясно дали е живяла там преди раждането на детето. Най-вероятно не, тъй като се споменава, че в къща № 64 в Борго Пинти е сградата на бившия манастир Сан Силвестро, пред двореца, където е живял Антонио Горини, бащата на Фиорета. В тази сграда има паметна плоча, че в нея е роден бъдещият римски папа: „В тази къща е роден през 1477 г. от Джулиано де Медичи и Фиорета дел Читадино, коняр, Джулио, който през 1523 г. става папа с името Климент VII“. На плочата има две неточности: рождената година на папата (1477 вместо 1478 г.), и професията на дядо му по майчина линия („каруцар“ вместо „производител на брони“).[4]

Андреа дел Верокио, Дама с букет, Флоренция, Музей Барджело, около 1475 г.

Фиорета Горини в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Фиорета Горини в масовата култура[редактиране | редактиране на кода]

  • Италианският мюзикъл „Принцът на младостта“ (Il principe della gioventù), посветен на любовната история между Фиорета и Джулиано и на Заговора на Паци.
  • В италианско-британския драматичен телевизионен сериал „Медичите“ (Medici: Masters of Florence) (2016-2019), в ролята на Фиорета е италианската актриса Киара Баскети.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Giuliano de' Medici.
  2. Gaetano Moroni, Dizionario di erudizione storico-ecclesiastica da S. Pietro sino ai nostri..., vol. 14. Посетено на 19 март 2023
  3. The Cardinals of the Holy Roman Church — Biographical Dictionary. Посетено на 24 април 2009. Архивирано на 21 юни 2009 г.
  4. Una targa alquanto imprecisa sulla casa natale di papa Clemente VII dei Medici // Посетен на 2023-3-19.
  5. Carlo Montresor, Monografia d'arte. Botticelli, ATS Italia, 2010, с. 42
  6. (англ.)Leonardo Da Vinci’s Ginevra de’ Benci, or Fioretta Gorini? Or Caterina, his mother? Архив на оригинала от 2016-02-06 в Wayback Machine.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Carlo Montresor, Monografia d'arte. Botticelli, ATS Italia, 2010
  • Rita Stefanelli Sciarpetti, Giuliano de' Medici. Una vita breve e due grandi amori. Edizioni del Faro, 2019
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fioretta Gorini в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​