Фискален мултипликатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За инженерното устройство, виж мултипликатор.

Фискален мултипликатор или мултипликатор на Кейнс, понякога като мултипликаторен ефект в икономиката е съотношението на промяна на националният приход към промяна в държавните харчения, които го причиняват. В по-общ смисъл екзогенен мултиприкатор на разходите от промяната на националния преход поради която и да е автономна промяна в похарченото (частни инвестиционни разходи, потребление, държавни разходи и разходи на чужденци в експорта на страната), които го причиняват. Когато мултипликатора е повече от 1, този увеличен ефект на националния приход е наричан мултипликаторен ефект. Реално в икономиката фискални мултипликатори се изчисляват и със стойност под 1, например пост-кризисния индекс за Япония е 0,55 [1], като мултипликаторът може да е зависим от други икономически величини като отворен/затворен пазар и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Masahiro Kawai, Peter J. Morgan, Shinji Takagi, Monetary and Currency Policy Management in Asia, Edward Elgar Publishing, 2012, стр. 237
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fiscal multiplier“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.