Фискален мултипликатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За инженерното устройство, виж мултипликатор.

Фискален мултипликатор или мултипликатор на Кейнс, понякога като мултипликаторен ефект в икономиката е съотношението на промяна на националният приход към промяна в държавните харчения, които го причиняват. В по-общ смисъл екзогенен мултиприкатор на разходите от промяната на националния преход поради която и да е автономна промяна в похарченото (частни инвестиционни разходи, потребление, държавни разходи и разходи на чужденци в експорта на страната), които го причиняват. Когато мултипликатора е повече от 1, този увеличен ефект на националния приход е наричан мултипликаторен ефект. Реално в икономиката фискални мултипликатори се изчисляват и със стойност под 1, например пост-кризисния индекс за Япония е 0,55 [1], като мултипликаторът може да е зависим от други икономически величини като отворен/затворен пазар и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Masahiro Kawai, Peter J. Morgan, Shinji Takagi, Monetary and Currency Policy Management in Asia, Edward Elgar Publishing, 2012, стр. 237
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fiscal multiplier“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.