Растителноядно животно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фитофаг)
Елени, хранещи се с листа

Растителноядни (на латински: Herbivore) се наричат животни, гъби и по-рядко паразитни растения, приспособени да се хранят с растения. Растителноядните консумират различни видове растения, плодове, ядки, водорасли или фотосинтезиращи бактерии.

Растителноядните организми като гъби, бактерии и протисти се наричат „растителни патогени“. Микробите, които се хранят с мъртви растения, са сапрофити. Висши растения, които извличат своята храна от други растения, обикновено са наричани „паразитни растения“.

Почти всички от тези организми биват първични потребители в хранителната верига.

Папагалите са пример за животни, хранещи се със зърна и плодове.

Видове растителноядни животни[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от вида на храната си те се делят на: тревопасни животни или само тревопасни, листоядни, зърноядни, плодоядни, нектаросмучещи и др. Тревопасни животни се наричат бозайниците, които пасат трева или се хранят с клонки или листа от дървета и храсти. Такива са например зебрата, еленът, жирафът и т.н. Листоядните използват за храна само листата на растенията, като коалата. Зърноядните се прехранват с всякакъв вид ядки, зърна и семена. Плодоядните, като много видове птици, ядат плодовете по храстите и дърветата, нектаросмучещите всмукват соковете от тях. Има и растителноядни насекоми, от които е например скакалеца.