Флавия Юлия Констанция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Флавия Юлия от "Promptuarii Iconum Insigniorum"

Флавия Юлия Констанция (след 293330 г.) е дъщеря на римския император Констанций Хлор и втората му съпруга Флавия Максимиана Теодора.

През 313 г. император Константин I, който е полубрат на Констанция, я дава за съпруга на своя съимператор Лициний по повод на тяхната среща в Медиолан. Тя ражда син, Валерий Лициниан Лициний, през 315 г. и когато борбата между Константин и Лициний започва през 316 г., тя застава на страната на съпруга си. Втората война между двамата императори започва през 324 г. След поражението на Лициний Констанция се застъпва пред Константин за живота на своя съпруг. Константин пощадява живота на Лициний и го задължава да живее в Тесалоника като редовен гражданин, но на следващата година (325) той заповядва Лициний да бъде убит. Втори удар за Констанция е смъртта на нейния син Лициниан – също по заповед на Константин.

През следващите години Констанция живее в двора на брат си, приемайки почести (нейната титла е nobilissima femina). Тя преминава към християнството,[1] подкрепяйки арианската група на Никейския събор (325 г.).[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници и използвана информация[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Flavia Julia Constantia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.