Флай (гейзер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Флай
Информация
МестоположениеНевада
Данни
Създаден1964
Флай в Общомедия

Гейзерът Флай (на английски: Fly Geyser) е изкуствен гейзер, разположен в северозападната част на американския щат Невада. Намира се на надморска височина от 1230 метра, а височината му е само около метър и половина[1]. В известен смисъл това дори не е гейзер, а постоянен термален източник (гейзерите изригват на определен период от време). Флай изригва вода в четири постоянни струи, а минералите и водораслите, които се отлагат придават странни и причудливи цветове наоколо.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гейзерът се появява вследствие на човешка намеса и възниква случайно. През 1917 година на това място копаят за кладенец, при което се появява гейзер, но той спира да съществува през 1964 г. когато при сондажни работи[2] най-вероятно е пробит геотермален подземен басейн, при което се появява новият гейзер Флай. Днес той продължава да расте[3] и да създава тераси и около 30-40 малки водни басейна на площ от 30 хектара.

През 2016 година, проект на Бърнинг Мен закупува едноименното ранчо, на чиято територия се намира гейзерът. Днес той е недостъпен за широката публика, но в бъдеще се планира достъп[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fly Geyser Архив на оригинала от 2010-06-20 в Wayback Machine. ((en))
  2. Jaymi McCann. There she blows: The incredible pictures of a man-made geyser in the middle of the Nevada Desert // Daily Mail UK, 15 юли 2013.
  3. Fly Geyser // FlyGeyser.org. Архивиран от оригинала на 2010-06-20. Посетен на 2017-07-21.
  4. Fly Ranch - Burning Man Project // burningman.org.