Флориан от Лорх

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Флориан от Лорх
католически светец
Роден
Починал
Канонизация
Празник4 май
4 май
Флориан от Лорх в Общомедия

Свети Флориан (на немски: Florian von Lorch; на латински: Florianus), е австрийски християнин, канонизиран от Католическата църква.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Свети Флориан (картина на Франческо дел Коса, 1473 г.)

Роден е в градчето Енс (днешна Северна Австрия, тогава в рамките на Римската империя) през 250 г. Животът му протича в период на преследване на християните.

Като млад е мобилизиран в армията на император Диоклециан. По-късно се занимава с набиране на войници за армията в Източна Бавария. Едно от задълженията му е организиране на противопожарните бригади.

През 304 г. действа в защита на преследваните легионери-християни, за което е наказан със смърт. На 4 май същата година със завързан около шията камък е хвърлен в река Енс (Северна Австрия). Тялото му е намерено от вдовица на име Валерия, която го погребва.

В чест на Свети Флориан е изграден манастирът Св. Флориан, около който израства австрийското градче Санкт Флориан. По молба на полския княз Кажимиеж Справедливи мощите на Свети Флориан са пренесени и погребани в църква в Краков.

Празник[редактиране | редактиране на кода]

Свети Флориан е патрон на Полша и на Северна Австрия. Той се счита за патрон на няколко професии – пожарникарите, пекарите, металурзите и коминочистачите. Чества се официално в деня на неговата смърт – 4 май.