Фойерверк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за пиротехническите ефекти. За филма вижте Фойерверки (филм).

Новогодишни фойерверки в Сидни, Австралия
Заря от фойерверки в близък кадър
Устройствата от които се изстрелват въздушните фойерверки

Фойерверките (на немски: Feuerwerk) са клас експлозивни пиротехнически устройства използвани за естетически и развлекателни цели.

Фойерверките произвеждат четири основни ефекта: шум, светлина, пушек и плаващи материали (например конфети). Могат да бъдат направени така, че да горят с цветен пламък и искри. Фойерверките често са ключов момент при празнуването на много празненства.

Фойерверките са изобретени в Китай преди векове, като естествено продължение на едно от четирите велики изобретения на древен Китай, барутът. Фойерверки са били използвани и все още се използват на празници като китайската нова година и лунния фестивал в средата на есента. Днес Китай е най-големият производител и износител на фойерверки в света.

Фойерверките са класифицирани, според това къде изиграват своята роля, като наземни или въздушни. Въздушните се изстрелват високо в небето, например с ракети.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fireworks“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.