Фоликулостимулиращ хормон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) е хормон, който регулира процеса на узряване на яйцеклетките и на сперматозоидите. Под влияние на ФСХ се секретират и женските полови хормони естрогени от зреещия фоликул.

Механизъм на действие на ФСХ

  • Фоликулостимулиращ хормон при жената. Под въздействието на хипофизата (жлеза с вътрешна секреция, намираща се в основата на мозъка), яйчникови клетки отделят естрогени, чието количество се увеличава успоредно с нарастването на фоликула (мехуроподобни структури по повърхността на яйчника). Узряването на яйцеклетките и овулацията (пукане на фоликула и освобождаване на една единствена яйцеклетка)се стимулира от два хормона отделяни от хипофизата, фоликулостимулиращ хормон (ФСХ) и лутеинизиращ хормон (ЛХ). Много е важно тези два хормона да се произведат в необходимите количества през цялото време на месечния цикъл за да може да се осъществи нормална овулация. Под действието на ФСХ фоликулите се стимулират да пораснат.
  • Фоликулостимулиращ хормон при мъжа. Този хормон стимулира сперматогенезата в мъжките полови органи, влияейки върху съзряването на сперматогониите до зрели сперматозоиди в семенните каналчета. Фоликулостимулиращият хормон /FSH/ стимулира секрецията на естрогените.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bremennost.bg. Фоликулостимулиращ Хормон. // Посетен на November 15, 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]