Фома Гордеев (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фома Гордеев)
Фома Гордеев
Фома Гордеев
РежисьориМарк Донской
СценаристиМарк Донской
Борис Байлик
Базиран на от Максим Горки
В ролитеГеоргий Епифанцев
Павел Тарасов
Сергей Лукянов
МузикаЛев Шварц
ОператорМаргарита Пилихина
РазпространителКиностудия Максим Горки
Жанрдрама
Премиера14 ноември 1959 година
Времетраене94 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Фома Гордеев“ (на руски: Фома Гордеев) е съветски филм от 1959 година, създаден по мотиви от едноименния роман на Максим Горки.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

След дългогодишно очакване, имайки вече дъщеря, богатият волжки търговец Игнат Гордеев (Сергей Лукянов) се сдобива със син, Фома, истински наследник на рода. Радостта е помрачена от загубата на съпругата му, починала при раждането. Малкият Фома е изпратен да се възпитава в семейството на крепостния селянин Яков Маякин (Павел Тарасов).

Шест години по-късно Игнат прибира сина си у дома и се опитва да го възпита по свой образец, да го превърне в труден и упорит човек, господар на своя живот. В училището Фома (Георгий Епифанцев) се сприятелява с Николай Ежов (Игор Сретенский), момче от бедно семейство, но най-добрия ученик в класа, и с Африкан Смолин (Генадий Сергеев), наследник на собственик на фабрика за обработка на кожа.

Още от малък Фома не може да се примири с начина, по който живее неговото семейство и самият той. След поредния гуляй баща му умира. Младежът наследява огромно състояние, но това не му донася радост и спокойствие. Неудовлетвореността си от живота той разменя за оргии. Наблюдавайки обгръщащата го несправедливост, той започва жесток, но безсмислен конфликт с хората от своето обкръжение.

Хитрият Маякин търси признаване на недееспособността на младия Гордеев. Скоро Фома се озовава на самото дъно на живота. Превърнал се в клошар, той се реди на опашка за да получи топла храна в дом за благотворителност, построен с неговите пари.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for Foma Gordeev // IMDb. Посетен на 21 декември 2014.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фома Гордеев (фильм)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​