Направо към съдържанието

Фондация „Фридрих Еберт“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фондация „Фридрих Еберт“
ИндустрияДоброволчески сектор[1]
Основаване2 март 1925, 1954
СедалищеБон, Германия
Служители595[2]
Годишни приходи194,6 млн. евро (2018 г.)[3]
Уебсайтwww.fes.de
Карта Местоположение в Бон
Фондация „Фридрих Еберт“ в Общомедия

Фондация „Фридрих Еберт“ (на немски: Friedrich Ebert Stiftung) e политическа фондация близка до немската Социалдемократическа партия. Юридически не става дума за фондация, а за регистрирано общество (на немски: Friedrich Ebert Stiftung). Седалището ѝ е в Бон, но в Германия се поддържа и голям офис в Берлин, както и клонова мрежа в цял свят. Фондацията, както и другите немски политически фондации, основно получава средства от държавни субсидии обвързани с изборните резултати на приближената ѝ партия, но управлението ѝ е независимо от нея.

История на ФФЕ[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих Еберт (1925)

В завещанието си немски социалдемократичен президент Фридрих Еберт призовава за създаването на фондация, която е основана няколко дена след смъртта му на 2 март 1925 година от немската Социалдемократическа партия. Парите нужни за основаването са дарени от присъстващите на панихидата. В началото основната цел е да се подпомага учението на млади и талантливи работници в държавно признати учебни заведение. През 1933 година Фондация „Фридрих Еберт“ е забранена от Националсоциалистите.

След втората световна война фондацията се основава на ново, пак с целта да раздава стипендии на студенти. От 1960-те години фокуса постепенно се измества към предоставянето на международна помощ за развитие на социалдемокрацията и гражданските общества.

Фондация „Фридрих Еберт“ е най-старата политическа фондация в Германия и е често цитирана като модел за останалите такива организации в страната и Европа.[4]

ФФЕ днес[редактиране | редактиране на кода]

Централен офис на фондацията в Бон

Фондация „Фридрих Еберт“ през 2009 година има общо 614 сътрудника. Офиси в Берлин и Бон, както и още 14 регионални представителства в Германия. Освен това е имала и 100 бюра в държави извън Германия. Основният източник на пари е федералният бюджет.[5], който е около 120 милиона евро за същата година.[6].

ФФЕ в България[редактиране | редактиране на кода]

Бюро България на Фондация „Фридрих Еберт“ е открито през 1994 година, като през 2016 година екипът наброява 6 сътрудника. Основната дейност е организацията и финансирането на работилници, семинари, конференции, научни изследвания, политически анализи и публикации. Основните национални партньори са Сдружението на общините в България, изследователски институции и други фондации в страната. [7]

Други немски политически фондации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Friedrich-Ebert-Stiftung // Посетен на 27 юли 2021 г.
  2. library.fes.de // Посетен на 20 октомври 2019 г.
  3. Jahresbericht 2018
  4. Patrik von zur Mühlen: Die internationale Arbeit der Friedrich-Ebert-Stiftung. Von den Anfängen bis zum Ende des Ost-West-Konflikts. Bd. 1. Geschichte der internationalen Arbeit der Friedrich-Ebert-Stiftung. Bonn: Dietz, 2007, S. 7.
  5. FES: Einnahmen und Ausgaben 2007 Архив на оригинала от 2011-01-25 в Wayback Machine. (PDF; 37 kB)
  6. FES: Etat Архив на оригинала от 2012-11-01 в Wayback Machine.
  7. ФФЕ в България