Фондови жилища

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фондови жилища
— квартал —
Страна България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

„Фондови жилища“ е сравнително малък жилищен комплекс в град София, район „Сердика“. Намира се в западната част на столицата в непосредствена близост до централната градска част. Предимство за квартала е многото зеленина, останала още от времето, когато тук е имало малки няколкофамилни къщи с дворове. Комплексът е един от най-тихите и спокойни в София и може би единственият, в който няма усилен трафик, а същевременно е разположен достатъчно близо до центъра на града, така че да може да се стигне и пеша. В крайната част на квартала, на ъгъла на ул. Щросмайер и бул. Габрово се намира най-големият в България магазин от веригата „Кауфланд“. Също в близост се намират Mall of Sofia, Арена-Запад, Бизнес Център Глобус, както и магазини от веригите „Билла“, „Carpet MAX“, „Mömax“ и др.

На югозапад от квартал „Фондови жилища“ се намира жк „Света Троица“, на запад е железопътната линия за Кулата и Солун; на североизток се намира трамвайното депо „Банишора“, а на югоизток се простира районът на Централния софийски затвор.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Още през 1930-те и 1940-те години са построени малки тухлени блокчета на 2 и 3 етажа. На местата на малките къщи в кв. „Фондови жилища“ в началото на 1960-те са построени тухлени блокове на по 3 етажа. В квартала има и панелни блокове от серии Бс-2-69 и Бс-69-Сф, строени през 1970-те и 1980-те години.

В близост до железопътната линия има 2 блока тип ЕПК. В някои части на квартала има и по-нови панелни сгради от последните модификации на Бс-69-Сф. Първите от тях са построени в началото на 1980-те години. В квартала могат да се видят и по-стари къщи с дворове.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

На територията на „Фондови жилища“ се намира 100 ОУ „Найден Геров“, Частна немска гимназия „Веда“ и 48 ОДЗ.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

За пътуване от и за кв. „Фондови жилища“ могат да се ползват:[1]

  • трамвай № 11 – спирки „Надлез Надежда“, „Ул. Йосиф Щросмайер“
  • автобусите № 77 и 82 – спирки „Надлез Надежда“, „Ул. Иван Йосифов“, „Ул. Йосиф Щросмайер“, „Ул. Крум Хр. Стоянов“.
  • тролей № 5 – спирка „Надлез Надежда“.
  • автобус № 53 – спирка „Ул. Йосиф Щросмайер“.
  • На 10-ина минути път пеша от жилищния комплекс се намира метростанция „Княгиня Мария Луиза“, като чрез метрото може съвсем бързо да се достигне до кварталите около първи и втори метродиаметър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]