Форека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тип: Метеорологична компания

Основана: 1996

Централа: Еспоо, Финландия

Уеб страница: www.foreca.com

Foreca е частна финландска компания, занимаваща се с метеорологични прогнози. Фирмата е най-голямата по рода си в скандинавските страни (Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция и свързаните с тях зависими територии Оландски острови, Фарьорски острови и Гренландия). Седалището на фирмата е в град Еспоо, а има офиси в Хелзинки, Стокхолм и Москва[1].

Foreca е създадена през 1996 г. под името „Метеорологична служба Финландия“. През януари 2001 г. името е променено на Foreca, заради перспективата за разширяване на компанията на международно ниво.

През 2004 г. компанията подписва договор с Microsoft за предоставяне на метеорологично съдържание за техните международни MSN страници. Чрез тези страници Foreca предоставя прогнози за времето, преведени на 25 езика за 194 държави и 8500 града. Това е същата компания, която дава информация за времето в приложението на Windows 7 и също така дава информация за MSN Weather и Cortana.

Компанията има безплатно приложение за прогнози на времето за смартфон устройства, наречено ForecaWeather Free. Приложението дава информация за моментна прогноза на времето, десетдневна прогноза за времето, както и анимации, показващи облачността, дъждовете и топлинна карта навсякъде по света. Приложението е разработено за Android, iOS, s60.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Foreca.fi Официален уебсайт на финландски език
  • Foreca.com Официален уебсайт на английски език
  • Foreca.mobi Мобилен уебсайт
  • MSN Weather – Метеорологичен сайт използващ данните от Foreca за прогнози за времето.