Формализъм (изкуство)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на формализъм.

В теория на изкуството формализъм е концепцията, че творбата на художника изцяло се разглежда от гледна точка на формата – начинът, по който е направена, нейните чисто визуални аспекти и материалите, от които е изработена. Формализмът набляга на композиционните елементи като цвят, линия, форма много повече, отколкото реализъм, контекст и съдържание.

Формализмът е и подход за разбирането на изкуството. Според формалистките разбирания всичко необходимо за възприемането на творбата се намира в самата нея, контекстът на нейното създаване, включително причини, исторически период или живота на артиста са смятани за имащи второстепенна важност. Този формален подход може да бъде използван и за сравняване и контрастиране на различните творби на изкуството, например в история на изкуството [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Майкъл Хат, Чарлът Клонк, История на изкуството: критическо въведение към методите в областта, 2006 // ((en)) Michael Hatt, Charlotte Klonk, Art History: A Critical Introduction to Its Methods (Formalism: Wölfflin and Riegl), Manchester University Press, 2006, стр. 72
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Formalism (art)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.