Форментера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изглед от космоса

Форментера е един от Балеарските острови, разположени в Средиземно море, принадлежи на Испания. Дължината на острова е 23 километра, ширината — 2-17 км. Разположен е на около 6 км на юг от Ибиса. Площта му е 82 кв.км. Основните населените места са Сан Франциск Хавиер, Сан Феран де сес Рокес, Ел Пилар де ла Мола и Ла Савина.

До неотдавна на острова можело да се стигне само по море от Ибиса и поради това Форментера е най-тихият от Балеарските острови. В последните години се организират редовни рейсове от континентална Испания, за да се увеличи притокът на туристи. Островът е известен и с това, че на почти всички негови плажове е разрешен нудизмът.

Форментера образува един муниципалитет, който също се нарича Форментера. Населението на острова е 7506 човека (2005). Жителите на острова се занимават основно със селско стопанство и обслужване на туристите.

Каталанският език се явява местният разговорен и официален език. Освен него има още един официален - испанският.


Климат[редактиране | редактиране на кода]

Зимата на острова е мека, а лятото сухо и горещо. Средногодишната температура е +18 °C. Вятърът е преимуществено северен, особено през зимата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че името на острова произлиза от латинската дума frumentum, което означава "пшеница". Находки на археолозите говорят, че селища на острова е имало още през 200 г.пр.н.е. Островът принадлежал на Картаген, а след това бил предаден на Римската империя. В следващите векове е владян от вестготи, византийци, вандали и араби. Форментера е била завоювана от каталонците, които присъединили острова към владенията на Арагон, по-късно става част от средновековното кралство Майорка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

38°42′ с. ш. 1°27′ и. д. / 38.7° с. ш. 1.45° и. д.