Формула Мастър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Формула Мастър“
Formula Master
International formula master car.jpg
Информация
Спорт автомобилни спортове
Основан 2007 г.
Брой отбори 13
Настоящ победител Жером Д'Амброзио (2007)
Уебсайт www.formulamaster.net
„Формула Мастър“ в Общомедия

Международната Формула Мастър е нов шампионат, създаден от Н Технолъджи и Евроспорт за да бъде поддържащо състезание в европейските стартове на Световния шампионат за туристически автомобили – WTCC. Цел на организаторите е да се предложи по-евтина алтернатива на Формула 3 с отлично отразяване по ТВ. През 2008 г. същите организатори, използвайки същия болид организират Формула Мастър Италия, като в бъдеще се проучва организирането на такъв шампионат в Азия и Океания.

Болиди[редактиране | редактиране на кода]

Шаси[редактиране | редактиране на кода]

Шасито е конструирано от организаторите Н Технолъджи, а производството е поето от Татус. Отговаря на правилата на ФИА за Ф3. Болидът тежи 560 kg. с пилота, шасито е от карбон, а скоростната кутия е Садев като скоростите се сменят с клавиши от волана, както е при Световните Серии на Рено и ГП2.

При конструирането специално внимание е обърнато на аеродинамиката на болида, тя позволява да не се губи прекомерно аеродинамично притискане когато се следва друг болид, вследствие на това състезанията във Формула Мастър са изключително интересни и непредсказуеми.

Двигател[редактиране | редактиране на кода]

Двигателят трябва да отговаря на Супер 2000 правилата на ФИА, които се прилагат в WTCC и С2000 класа в рали шампионатите. По тези правила един двигател изкарва мощност от над 280 к.с., с над 50 к.с. повече от Ф3. За момента единствено Хонда чрез тунинг специалиста Мадер доставят двигатели за сериите. През първата година на шампионата има много проблеми с електрониката на двигателя от Магнети Марели, както и със скоростната кутия. През сезон 2008 г. тези проблеми се очаква да бъдат решени, а електрониката е отново Магнети Марели, но е заменена с тази, която се използва в ГП2 сериите.

Гуми[редактиране | редактиране на кода]

Гумите са слик, който се предоставя задължително от Йокохама, официалния доставчик на гуми за сериите.

Състезателен формат[редактиране | редактиране на кода]

Състезателният уикенд започва в петък когато има две 45-минутни тренировки, последвани от 30 минутна квалификация, която определя реда по който стартират пилотите за първото състезание. В събота първото състезание е от 75 km. Стартовата решетка за неделното състезание се определя от реда, по който пилотите са финиширали съботното състезание, като реда на първите 8 се обръща. Неделното състезание е от 100 km.

Точкова система[редактиране | редактиране на кода]

Точковата система копира Ф1, като отборите могат да печелят точки само с първите си 2 класирани пилота.

Скорост[редактиране | редактиране на кода]

Скоростта на новия болид на Формула Мастър е малко по-слаба от тази на Ф3. През първия сезон колата на Формула Мастър изоставаше с около 2 s. от Ф3 времената. През настоящия сезон и двете категории ще имат много подобрения и е трудно да се прогнозира каква ще е разликата.

Болидът има почти същия стил на управление като Ф3, единственото предимство е че пилотите свикват със смяната на скоростите от волана както във Ф1.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Формула Мастър цели да привлече нови пилоти като предлага много апетитни награди за победителите. Първо 30 хил. евро е наградния фонд за всяко състезание, но по-интересното за пилотите са тестовете награди.

Шампиона получава тест с отбора на Хонда във Ф1.

Вицешампиона получава тест с отбора на Тридент Рейсинг в ГП2.

Шампиона при новаците ще получи тест с отбора на Чийвър Рейсинг в Инди Лайтс.

Завършилия трети в общото класиране получава тест с отбора на Н Технолъджи в WTCC.

Двамата най-добри съотборници получават тест с Чийвър Рейсинг на тяхната кола от Гранд-АМ Ролекс сериите.

Участие[редактиране | редактиране на кода]

Няма ограничение за бройката на участващите отбори или пилоти, но интереса към шампионата е голям и заради това бе създадена Формула Мастър Италия. Бюджета който е нужен на един пилот за да участва в Международната Формула Мастър е около 450-500 хил. евро. Това я прави предпочитан вариант от много доказани млади пилоти които не могат да съберат бюджет за участие в топ отбор от Ф3. Отличното отразяване на шампионата от Евроспорт го прави и много привлекателен за спонсорите. Показателен е факта, че в някой състезание стартираха до 36 болида.

През настоящия сезон в двата шампионата ще можем да наблюдаваме изявите на българския пилот Владимир Арабаджиев за отбора на ДжеДи Моторспорт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]