Формула 1 Нови правила 2008

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Поради Световната икономическа криза отборите във Формула 1 са принудени да намалят бюджетите си вследствие на това организаторите бяха принудени да променят драстично правилата в Формула 1 (Кризата принуди "Хонда" да да се оттегли от голямата битка).

Определят шампиона по брой победи[редактиране | редактиране на кода]

Революционната ситуация продължи с промяната в регламента за определяне да най-добрия, която влиза в сила още този сезон.Шампион ще е пилотът с най-много победи, а не този с най-много точки.Ако в края на сезона двама или повече състезатели имат равен брой победи, тогава ще се смятат точките.Те се запазват както досега-съответно 10, 8, 6, 5,4, 3, 2, 1.Класиране на пилотите от от второ до осмо място се прави според спечелените точки.Промени в подреждането при конструкторите няма. За информираност на зрителите ФИА ще побликува теглото на всички болиди преди стартовете и след квалификациите.В първия ден на квалификациите всички пилоти ще бъдат задължени да участват в друга сесия- да дават автографи.А така също да са на разположение на журналистите за интервюта.

Гуми и Аеродинамика[редактиране | редактиране на кода]

В последните десет години колите във Формула 1 бяха обути в гуми с надлъжни канали, който намаляват сцеплението и съответно скоростта.Сега обаче се завръщат гумите с гладка повърхност (Сликове), което се очаква да доведе до повече изпреварвания.Ще се увеличи сцеплението и скоростта в завоите, но премахването на аеродинамичните компоненти като дефлектори, статични крила и различните "перки" и "рогове" няма да позволи безумно темпо в бързите прави.Пилотът ще може сам да коригира до 6 градуса ъгъла на атака на предното крило, вместо да чака намеса от механиците при спиране в бокса.

Тестове[редактиране | редактиране на кода]

Драстично се намаляват тестовете, за да се облекчат отборите с по-малки финансови възможности.По време на сезона са абсолютно забранени всякакви тестове, като табуто влиза в сила седмица преди първото състезание.На практика отборите ще разчитат на зимните тренировъчни сесии намалени от 30 000 км. на 20 000 км.

Писти[редактиране | редактиране на кода]

И в този сезон продължават рокадите при трасетата. На картата се появява нова писта в Абу Даби, където ще бъде закрит шампионатът. Състезанията намаляват от 18 на 17, тъй като си отиват два старта за "Гран-при"- на Франция и Канада.Организаторите не успяха да осигурят необходимите финанси и да си платят таксите.

KERS[редактиране | редактиране на кода]

KERS (Kinetic Energy Recovery System) e система за регенериране на кинетичната енергия, която вече е позволена. Друг е въпросът колко отбори ще я използват. Но идеята е тя да навлезе във Формула 1, защото може да бъде много полезна при изпреварване.

Двигатели[редактиране | редактиране на кода]

С цел икономии се ограничават бройката на двигателите.Всеки пилот има право да използва максимум осем мотора за целия сезон.Ако се наложи да се използва допълнителен, състезателят ще бъде наказан с 10 места назад в стартовата решетка.С един двигател вече ще се кара в три състезания, вместо в две както досега.Оборотите на 2.4-литровите мотори V8 се ограничават от 19 000 на 18 000 в минута.

Лансирани идеи[редактиране | редактиране на кода]

Бърни Екълстоун лансира идея да се дават медали на призьорите, но Международната Федерация по Автомобилизъм (ФИА) не я прие.След края на сезона отборите могат да направят три еднодневни теста в които да пробват млади пилоти.Пов време на състезанията на екипите ще бъдат позволени осем теста за аеродинамика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]