Фортунов цефалотаксус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фортунов цефалотаксус
Cephalotaxus fortunei, Arnold Arboretum - IMG 6021.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Pinophyta Иглолистни
клас: Pinophyta Иглолистни
разред: Pinales Борове
семейство: Cephalotaxaceae Цефалотаксови
род: 'Cephalotaxus'
вид: Cephalotaxus
fortunei
Фортунов
цефалотаксус
Научно наименование
Уикивидове Cephalotaxus fortunei
Hook., 1850
фортунов цефалотаксус в Общомедия
Cephalotaxus fortunei

Фортуновият цефалотаксус (Cephalotaxus fortunei) е растение от семейство Цефалотаксови (Cephalotaxaceae). Той е малко дърво, което достига височина до 10 m, и е често с храстовиден облик (хабитус).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Младите клонки отначало са зелени, а впоследствие стават червено-кафяви. Листата са дълги от 5 до 9 см, ориентирани двуредно в една равнина. Постепенно са заострени към върха, слабо съпровидно извити. Отгоре листата са с изпъкнала средна жилка и са лъскаво-зелени, а отдолу с две ясни бели ивици, съставени от 18-22 линии. Семето е елипсовидно-яйцевидно, дълго 2-3 см, широко 1-1,5 см. Oтначало e синкавозелено, а при узряване е маслиненокафяво.

Биология[редактиране | редактиране на кода]

Фортуновият цефалотаксус е разпространен в Централен Китай и Югозападен Китай. За доброто си развитие изисква дълбоки, влажни, добре дренирани и богати с хранителни вещества почви. Чувствителен е към зимните температури, затова се отглежда рядко в България. Използва се за единични и групови засаждения в парковете на полусенчести и свежи местообитания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Conifer Specialist Group 1998. Cephalotaxus fortunei. // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 2006. Посетен на 11 June 2007.