Фор Бояр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Форт Бояр)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Форт Бояр
Fort Boyard
Fort boyard vue aérienne.jpg
Форт Бояр отвисоко
France relief location map.jpg
45.9996° с. ш. -1.2139° и. д.
Местоположение във Франция
Вид форт
Местоположение Франция
Изграждане 1801 – 1857 г.
Форт Бояр в Общомедия
Форт Бояр, 2006 г.

Форт Бояр (на френски: Fort Boyard /fɔʁ bwa'jar/, „Фор Буаяр“; понякога се транслитерира като Бойяр, Бойярд или Боярд) е каменна крепост, разположена на остров в Атлантически океан край бреговете на град Ла Рошел, Франция, в пролива Антиош, между островите Ил д’Екс и Олерон. Строителството ѝ е започнало през 1801 г. и е завършено през 1857 г. През 1990-те години фортът придобива широка известност благодарение на провежданото в него на едноименно шоу.

История на строителството[редактиране | редактиране на кода]

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Крепостта е около 68 m дълга и широка 31 m. Стените на заграждението достигат 20 m височина. Тя е построена върху пясъчен нанос в плитчина, заливан от приливите. От 1950 г. е включена в списъка на историческите паметници на Франция.[1]

Устройство на форта[редактиране | редактиране на кода]

Форт Бояр има 3 главни нива. На тези нива са разположени балкони, коридори и килии. Килите във форта са над 70. Наречени са така заради малкия им размер и минималното обзавеждане. През XIX век в килиите са живели членовете на гарнизона на форта, а също там са се пазели оръжието и хранителните запаси. Понастоящем в килиите се намират различните механизми, използвани по време на игрите, а също техническото оборудване, необходимо за провеждане на шоуто.

На покрива на форта обикновено се провеждат състезания по ходене на въже, също така над последното ниво на форта е разположена малка кула, служеща за наблюдателен пункт.

Телевизионна игра[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]