Фотограф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фотографи отразяващи Световния шампионат по лека атлетика 2012

Фотограф (от гръцки език – φωτός (фотос), означаващо „светлина“, и γράφω (графос), означаващо „писмено“) е човек, който създава фотографии (снимки) с помощта на фотоапарат[1][2].

Папараци по време на филмов фестивал

Съществуват набор от критерии, които разделят класовете фотографи основно на Професионални такива, които използват фотографията, за да печелят пари и Любители фотографи, които правят снимки за удоволствие, свързани основно със запечатването на емоции, места, портрети и др.

Професионален фотограф може да е служител (който по правило има подходящо образование), и работи например на информационна агенция, вестник, спортни издания, или да имат сключен индивидуален договор за покриване на определено събитие, като например сватба, дипломиране, частно събитие или да илюстрира реклама. Други са на свободна практика (вкл. папарак /по-правилно папарацо, мн.ч. папараци/ и художествени фотографи), които предлагат снимките си за продажба в зависимост от пазара. Някои служители, като полицаи (криминалисти), агенти, журналисти и учени, правят снимки като част от друга работа.

Фотографите също се категоризират въз основа на темите, които фотографират. Някои фотографи се сециализират в теми, типични за картини като например пейзажи, натюрморти, други се специализират в портретната, уличната, комерсиална, документалната, модна, сватбена и военна фотография, както и фотожурналистика и др.

Видове фотография и отделни стилове[редактиране | редактиране на кода]

Любителска фотография[редактиране | редактиране на кода]

Любителската фотография не е стил във фотографията, а по-скоро дейност на фотографи, които не се занимават професионално с тази дейност. Създателите на такова фото изкуство се наричат обикновено фотолюбители и това са хора, които притежават някаква фотографска техника и голямо желание да запечатват събития и картини от тяхното ежедневие. Създаването на цифровите фотоапарати и големите възможности на компютърната техника са стимул за развиване на този вид фотография – експериментиране, създаване и съхранение на албуми с фотоснимки в много големи размери, които не са на хартиен носител, както и значителното поевтиняване на фото-любителската дейност. С тази нова технология отпада необходимостта от проекционни устройства за преглед на диапозитиви или албуми за подреждане и съхранение на фотографските снимки, изработени по традиционните методи с филмова лента.

Професионална фотография[редактиране | редактиране на кода]

Модна фотография[редактиране | редактиране на кода]

Български модел дефилира по време на ревю на модна къща Романтик Фешън, октомври 2012 г.

Модната фотография може да бъде репортажна фотография или фотосесии. Репортажната фотография обикновено дава информация за модни ревюта и други събития, свързани с модата. За целта са необходими както необходимата техника и осветление, така и опитен професионален фотограф. Тези събития изискват висока организация и ангажираност и на тях обикновено присъстват много фотографи, представители на най-различни реномирани вестници и списания. Те имат специален пропуск, което им осигурява достъп до места, където обикновените зрители не се допускат.

Портретна фотография[редактиране | редактиране на кода]

Портретната фотография има за цел заснемането на портрет на даден човек или малка група от хора. Фотографският портрет се съсредоточава обикновено върху лицето и неговото изражение, отразяващо вътрешното настроение. Този тип фотография се извършва най-често в специални студия, но може да се проведе и навън. За целта е необходим професионален фотограф.

Портретната фотография всъщност съществува откакто е изобретен фотоапаратът. Тя е много по-евтина и по-достъпна технология от портретната живопис. Популярността на дагеротипа в средата на 19 век до голяма степен се дължи на голямото търсене на евтини портрети.

Художествена фотография[редактиране | редактиране на кода]

Пример за художествена фотография, 1913 г.

Една фотографска снимка може да бъде истинско художествено произведение на изкуството ако могат да се предават настроения, чувства и да се подчертават характери или изобразят картини от природата със силен заряд, доставящи естетическа наслада на зрителя. Възприемането е много идндивидуално, защото всеки има изградени критерии за художественост, определени от възпитанието, образованието и различни обществени и социални позиции. Въпреки това естетическите качества на един фотопродукт, неговото възпитаващо въздействие и познавателна стойност е огромно, а когато това е направено с вкус и със спазване на основните правила за композиция и пропорция, фотографията е изкуство с висока художествена стойност.

Актова фотография[редактиране | редактиране на кода]

Актовата фотография е стил в художествената фотография и е свързана с изобразяване на голото човешко тяло с добре изразени форми и пропорции, показващо красотата и съвършенството. Фотогеничността на заснемания обект е от изключително значение за една фото творба. Макар при актовите снимки основният обект да е човешкото тяло, от много важно значение за композицията е фона и обстановката, в която се създава художествената фотокартина. Актовите снимки изцяло са дело на фотограф-художника. Те специално се подготвят и режисират, както по отношение на поведението на фотомодела, така и като фон, осветление и последваща обработка на фотоматериалите.

Спортна фотография[редактиране | редактиране на кода]

Спортната фотография пресъздава интересни моменти от динамичния, вълнуващ и състезателен свят на спорта. Тя е една от формите на художествената фотография, като ползва принципите и художествените ѝ средства за постигане на висок художествен ефект. Спортната фотография има много общи допирни точки с репортажната фотография, но не винаги високите изисквания към изобразителните качества на тази фотография са необходими за една добра спортна снимка с висока художествена стойност.

Сватбена фотография[редактиране | редактиране на кода]

Сватбената фотография обхваща няколко етапа и има за цел да запечата всички събития около сватбата, както и да предаде емоционалната наситеност на сватбения ден. Събития, които влизат в сферата на сватбената фотография са годеж, подготовка на булката и/или младоженеца, граждански и/или църковни ритуали, сватбено празненство (в ресторант или на открито), сватбена фотосесия (която може да бъде в същия или друг предварително уговорен ден) в студио или сред природата и спонтанни уловени моменти. За целта е необходим професионален фотограф с опит в този вид фотография, за да пресъздаде успешно атмосферата и чувствата.

Аерофотография[редактиране | редактиране на кода]

Аерофотографията е фотографска дейност, при която се заснема земната повърхност от висока въздушна позиция. Извършва се със специално конструирана аерофотоапаратура и посредством летателни апарати – самолети, хеликоптери, аеростати, дирижабли, делтаплани, хвърчила или безпилотни летателни апарати. Като продукт се създават аерофотоснимки, предназначени за нуждите на военното разузнаване, топографията и картографията, археологията, средствата за рекламата, киното, климатологията и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]