ШК Фрайбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фрайбург (отбор))
Фрайбург
Sport-Club Freiburg e.V.
Емблема на футболния клуб
ПрозвищеBreisgau-Brasilianer
(Бразилците на Брайсгау),
„Отборът от Шварцвалд“
Основан30 май 1904 г.;
преди 119 години
 (1904-05-30)
Членове: 2500
Фенклубове: 60
ДържаваГермания
СтадионШварцвалд-щадион
(бивш „Драйзамщадион“)
Фрайбург, Германия
Капацитет24 000
Президент Фриц Келер
Дирк Дуфнер спортен дир.
Старши треньор Кристиан Щрайх
ПървенствоПърва Бундеслига
2022/235-о
Уебсайтscfreiburg.com
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
ШК Фрайбург в Общомедия

Шпорт-клуб „Фрайбург“ (на немски: Sport-Club Freiburg) е футболен клуб от град Фрайбург, провинция Баден-Вюртемберг, Германия.

Играе в Първа Бундеслига на страната през сезон 2009/10. Женската формация на клуба също се състезава в най-горното ниво на женския футбол в Германия. Членовете на клуба наброяват около 2500 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Развитие до 1991 г.[редактиране | редактиране на кода]

ШК Фрайбург стои дълго време в сянката на водещия отбор „Фрайбургер Еф Це“. Преди въвеждането на Гаулигата „Ес Це“ не е бил известен извън региона си. През 1933 г. е приет в новосформираната Гаулига, но веднага изпада. И в 4-те издания на първенството на окръжната група Обербаден ШК Фрайбург получава шанс за класиране в по-горна група (1934 – 1937 г.), но и в 4-те случая пропуска да го направи. Едва по време на Втората световна война „брайзгауците“ се справят с квалификацията във все повече разпадащата се Гаулига, без обаче да оставят запомнящо се впечатление.

След войната клубът участва в продължение на 5 години в по-горната дивизия Оберлига Юг-Югозапад. От 1950 до 1978 г. играе в треторазрядната Аматьорска лига Южен Баден. Последователно през 1965 и 1968 г. има възможност за промоция в Южната регионална лига. Следва обаче нов провал в квалификационния кръг.

Възходът на ШК Фрайбург и падението на „Фрайбургер Еф Це“ започват поради грешна преценка на мениджъра на последните през 1972 г. Директорът на Фрайбургската финансова дирекция Ахим Щокер предлага финансова подкрепа на ръководителя на по-силния фрайбургски отбор, разполагайки с добри връзки към потенциални заможни спонсори. Това предложение обаче е отклонено. Тогава Щокер отива при „Фрайбург“, където с радост го приемат и той става и президент на клуба. Щокер работи 37 години като президент на ШК Фрайбург от 1972 г. до смъртта си през 2009 г. и е най-старият и най-дълго управлявал президент в професионалния германски футбол.

През 1974 г. „Фрайбургер Еф Це“ отпада в аматьорската лига, където е и ШК Фрайбург. Още при първата година заедно „Ес Це“ финишират пред по-силните си градски съседи, но през 1977 г. „Еф Це“ печелят групата и отново напускат в посока нагоре. Това прави и ШК Фрайбург през следващата година, като постоянно се представя по-добре от градските си съперници до 1982 г., когато „Фрайбургер Еф Це“ изпада, а „Ес Це“ се стабилизира в средата на класирането. От тази година те са и водещият фрайбургски футболен клуб.

Ерата „Финке“ (1991 – 2007 г.)[редактиране | редактиране на кода]

Фолкер Финке

През 1991 г. Фолкер Финке е назначен за старши треньор на ШК Фрайбург и остава на поста до лятото на 2007 г., което е най-дългият мандат на треньор в германския професионален футбол в историята му. Той идва от Нордерщед, като преди това през 1990 г. е извел Хафелсе до Втора Бундеслига. Заедно със себе си той води в отбора Йенс Тод и Томас Фогел. Под ръководството на Финке ШК Фрайбург постига най-успешното представяне в историята си. В първия сезон на първенството на Обединена Германия Втора Бундеслига е била разделена на северна и южна на регионален принцип, като всяка част има 12 отбора. Първенецът на всяка една втора лига се класира за Първа Бундеслига. Почти до края ШК Фрайбург води в класирането, но в последния момент е изпреварен от Саарбрюкен. Тази грешка бива поправена следващата година, когато отборът от Баден-Вюртемберг печели сезона във втора дивизия при участието на цели 24 състава в 46 кръга и получава правото да играе в Първа Бундеслига за пръв път от създаването си. За отбелязване е, че ШК Фрайбург води от 7. кръг до края.

Първият сезон във висшия футболен ешелон на Германия преминава в борба за оставане в лигата. 3 кръга преди края се постига серия от три поредни победи, която помага сезонът да се завърши с равен брой точки с Нюрнберг. „Франките“ обаче имат по-лоша голова разлика и изпадат за сметка на ШК Фрайбург. Това измъкване на косъм е последвано от трето място в крайното класиране, както и класиране за турнира за Купата на УЕФА през сезона 1995/96. В първия кръг на международната сцена Славия Прага ги побеждава и брайзгауци отпадат безславно. Представянето в Бундеслигата също е разочароващо и отборът не може да се задържи във върха на класирането, а напускането на нападателя Родолфо Кардосо не може да се компенсира. Изпадането от групата е логично с оглед на представянето на тима, но отсъствието им трае само година. Завръщането им е ознаменувано с ново участие в Европа през 2001 г., където те преодоляват словашкия Матадор Пухов и швейцарците от Санкт Гален. Третият противник обаче е прекалено силен – Фейенорд от Ротердам. Така ШК Фрайбург отпадат от бъдещия победител в този европейски турнир.

В класирането на Първа Бундеслига ШК Фрайбург постепенно слиза надолу и в края на сезона „брайзгауците“ изпадат от германския елит. Те обаче бързо се завръщат в първа дивизия през 2003 г. Само след два сезона там третото изпадане на отбора отново става факт – едва 3 победи и общо 18 точки определят тима на Фолкер Финке да бъде последен в таблицата за сезон 2004/05. Това е и най-лошото представяне на отбор в Първа Бундеслига след въвеждането на правилото за три точки при победа. Под ръководството на Финке ШК Фрайбург играе две кампании във Втора Бундеслига, като и в двата случая възпитаниците на наставника финишират четвърти и пропускат ново класиране в Първа Бундеслига.

Развитие при Робин Дут (от 2007 г.)[редактиране | редактиране на кода]

Класирания на ШК Фрайбург през годините след класирането им във Втора Бундеслига (от сезон 1978/79)

След продължило 16 години ръководство на специалиста Фолкер Финке, президентът Ахим Щокер решава да направи промяна на треньорския пост на отбора в края на сезон 2006/07. Наследник на Финке става Робин Дут, който идва от Щутгартер Кикерс. Под негово ръководство през сезон 2007/08 във Втора Бундеслига ШК Фрайбург играе отново за класиране, но поради лоша серия през пролетния полусезон след последния кръг заема пето място. През следващата година на отбора се удава добро начало – пет победи и едно равенство след първите седем мача поддържат отбора в челото на класирането до зимната пауза, когато той е трети след загуба от Кайзерслаутерн с 0:2 в последния мач. През пролетта „брайзгауците“ успяват да направят серия от шест поредни победи и това им дава аванс на върха, който те успяват да поддържат и да увеличат до края. В 31. кръг на сезон 2008/09 ШК Фрайбург разгромява като гост Кобленц с 5:2 и така теоретично печели промоция в Първа Бундеслига. Нововъведеният от Германския футболен съюз шампионски трофей на втора дивизия е връчен на отбора след победата с 4:3 над Кайзерслаутерн в последния кръг на Втора Бундеслига.

Стадион[редактиране | редактиране на кода]

Баденова-Щадион
Вътрешност на стадиона

Стадионът на ШК Фрайбург от 1953 г. се казва Драйзамщадион. През 2004 г. съоръжението е преименувано на Баденова-Щадион поради финансови съображения и произтичащите от това рекламни приходи. Капацитетът на стадиона е 25 000 места. Единствено през първия си сезон във Втора Бундеслига в края на 70-те години на ХХ век ШК Фрайбург ползва стадиона на Фрайбургер Еф Це Мьозлещадион. Драйзамщадион се намира в източния квартал на Фрайбург Валдзе на улица Шварцвалд. През 1970 г. стадионът има едва 480 седалки, но това се променя 8 години по-късно, след класирането във втора дивизия, когато се осъществява голяма реконструкция на футболната арена. Построява се главна трибуна, а местата за правостоящи се разширяват, покачвайки капацитета на 16 000 места. Сегашната си форма Брайзгаущадион постига през 1999 г. след последния ремонт, добавящ нови 6000 места в северната част на стадиона. По време на строителните работи някои от живущите наблизо фрайбургци се оплакват от разширяването и произтичащия от това шум. Накрая те се съгласяват да приемат промените, но клубът от своя страна се задължава да не предприема повече реконструкции в бъдеще.

Мястото за гостуващи фенове се намира в ъгъла между трибуната срещу главната такава и южната трибуна. Най-големите запалянковци на ШК Фрайбург стоят в зоната за правостоящи на северната трибуна.

През лятото на 2004 г. на покрива на стадиона се монтират соларни клетки, които носят допълнителна енергия от 250 000 kWh годишно. Отоплението на тревното покритие претърпява промени в по-екологична насока.

Клубният вестник „Ес Це Репорт“ се разпространява безплатно до сезон 1995/96, когато се появява списанието „Хаймшпийл“ („Домакинска среща“), което е и официалното клубно издание. След първото класиране на отбора в Първа Бундеслига през 1993 г. броят на феновете в региона значително се увеличава. Най-известните фен клубове на „брайзгауците“ са Фенмен и Чарли.

Първото спортно игрище на отбора през 1928 г. е Винтерер-Щадион, който е принудително напуснат, тъй като е бил разрушен, за да се построи летище на неговото място. До 1954 г. ШК Фрайбург играе срещите си на различни стадиони.

Професионален отбор за сезон 2009/10[редактиране | редактиране на кода]

Играч Рождена дата В отбора от См Кг Мач. Гол. Предишни клубове
Вратари
1 Симон Пуплен 28.05.1985 2008 187 79 33 0 Рен, Шоле, Жюне Франсе Шоле
21 Михаел Лангер 6 януари 1985 2008 194 92 14 0 Щутгарт, Хард, Виктория Брегенц
26 Германия Мануел Залц 06.08.1985 2009 185 75 2 0 Щутгартер Кикерс, Пфорцхайм, Хоенварт
37 Германия Оливер Бауман 02.06.1990 2002 185 70 2 0 Бад Кроцинген
Защитници
2 Павел Кърмаш 03.03.1980 2007 193 86 59 6 Теплице, Спарта (Прага), Храдец Кралове, Спарта (Прага), Адмира/Славой Прага, Храдец Кралове, Наход, Слован Броумов
3 Германия Феликс Бастианс 09.05.1988 2009 188 83 2 0 Йънг Бойс Берн, Нотингам Форест, МК Донс, Нотс Каунти, Честърфийлд, Нотингам Форест, Джилингам, Халифакс Таун, Нортуич Виктория, Нотингам Форест, Борусия Дортмунд, Бохум, Ватеншайд 09
5 Хайко БутчерCaptain 28.07.1980 2007 189 86 65 7 Бохум, Щутгарт, Зандхаузен, Карлсруе, Ванген, Дийтманс, Айхстетен, Елванген
6 Ду-Ри Ча 25.07.1980 2009 181 81 2 0 Кобленц, Майнц 05, Айнтрахт Франкфурт, Арминия Билефелд, Кория Юнивърсити, Скуултийм Сеул, Байер Леверкузен
15 Оливер Барт 06.10.1979 2007 188 80 27 0 Фортуна Дюселдорф, Щутгартер Кикерс, Фелбах, Щутгарт, Шмиден
24 Менсур Муйджа 28.03.1984 2009 183 75 32 2 НК Загреб
25 Сандро Зиригу 07.10.1988 2009 185 75 0 0 Улм 1846
38 Йомер Топрак 21.07.1989 2005 186 81 30 4 Еф Фау Равенсбург, Те Ес Бе Равенсбург
39 Жаксон Менди 25.05.1987 2009 192 89 6 0 Ханза Росток, ФК Париж, Рен, Кевили, Оксер
Полузащитници
10 Ясин Абдесадки 1 януари 1981 2008 175 70 34 3 Расинг Страсбург, Тулуза, Расинг Страсбург, Гренобъл Фут 38, Расинг Страсбург, Тулон
14 Хамед Намуши 14.02.1984 2010 183 74 1 0 Лориен, Глазгоу Рейнджърс, Кан, Льо Кане-Рошевил
18 Йоханес Флум 14.12.1987 2008 189 80 32 0 Пфулендорф, ШК Фрайбург, Лауфенбург, Вайлхайм
20 Ивица Банович 02.08.1980 2007 186 81 57 3 Нюрнберг, Вердер Бремен, НК Загреб
23 Юлиан Шустер 15.04.1985 2008 190 77 27 6 Щутгарт, Льохгау
30 Давид Таргамадзе 22.08.1989 2006 168 66 6 0 Мешакре Агара
40 Даниел Калигури 15 януари 1988 2005 186 81 9 0 Цимерн, Швенинген
Нападатели
7 Седрик Макиади 23.02.1984 2009 178 77 2 0 Дуисбург, Волфсбург, Любек, Айххолцер, Пост Любек
8 Мохамаду Идрису 08.03.1980 2008 190 83 46 18 Дуисбург, Хановер 96, Каен, Хановер 96, Веен Висбаден, Франкфурт, Котон Спорт де Гаруа, Расинг Бафусам
9 Папис Демба Сисе 03.06.1985 2010 183 73 6 1 Метц, Шатору, Метц, Шербур, Метц, Дуане Дакар
11 Йонатан Йегер 23.05.1978 2007 174 68 47 10 Саарбрюкен, Льо Авър, Мец, Луан-Кисе, Мец
13 Томи Бехман 22.12.1981 2008 181 81 30 8 Бохум, Есбер фБ, Орхус, Сковбакен Орхус, Орхус ГФ, Хьортсхьой Ега
16 Германия Феликс Рот 13.11.1987 2002 179 72 1 0 Дурбах, Офенбург
27 Щефан Райзингер 14.09.1981 2009 185 82 2 0 Гройтер Фюрт, 1860 Мюнхен, Вакер Бургхаузен, Гройтер Фюрт, Ландсхут, Есенбах

Известни бивши играчи[редактиране | редактиране на кода]

Треньори[редактиране | редактиране на кода]

Име Период Рождена дата
Германия Андреас Мункерт 1946/47 – 1948/49 07.03.1908
Германия Артур Матес 1949/50 – 1949/50 -
Германия Андреас Мункерт 1950/51 – 1952/53 07.03.1908
Германия Вили Хорнунг 1953/54 – 1954/55 -
Германия Курт Маншот 1956/57 – 1957/58 -
Германия Ханс Рогов 1960/61 – 1962/63 01.03.1921
Германия Ханс Фабер 1963/64 – 1963/64 24.03.1925
Германия Ханс Дийл 1964/65 – 1968/69 -
Германия Едгар Хайлбрунер 1969/70 – 1971/72 -
Германия Манфред Брийф 01.07.1972 до 30.09.1978 11.12.1939
Германия Хайнц Баас 30.09.1978 до 30.06.1979 13.04.1922
Германия Юп Бекер 01.07.1979 до 30.06.1980 30.03.1943
Германия Норберт Вагнер 01.07.1980 до 24 януари 1981 15 януари 1939
Германия Хорст Цик 25 януари 1981 до 30.06.1981 29 януари 1935
Германия Лутц Лангартнер 01.07.1981 до 30.06.1982 24.09.1943
Име Период Рождена дата
Германия Вернер Олк 01.07.1982 до 30.06.1984 18 януари 1938
Германия Фритц Фукс 01.07.1983 до 30.06.1984 18.10.1943
Германия Антон Рудински 01.07.1984 до 1 януари 1986 01.10.1937
Германия Юп Бекер 25 януари 1986 до 22.03.1986 30.03.1943
Германия Хорст Цик 23.03.1986 до 30.06.1986 29 януари 1935
Германия Йорг Бергер 01.07.1986 до 17.12.1988 13.10.1944
Германия Фритц Фукс 1 януари 1989 до 08.04.1989 18.10.1943
Германия Уве Ерет 09.04.1989 до 30.06.1989 14.09.1955
Германия Лоренц-Гюнтер Кьостнер 01.07.1989 до 26.08.1989 30 януари 1952
Германия Уве Ерет 27.04.1989 до 26.11.1989 14.09.1955
Германия Бернд Хос 01.12.1989 до 30.06.1990 19.06.1939
Германия Екхард Краутцун 01.07.1990 до 30.06.1991 13 януари 1941
Германия Фолкер Финке 01.07.1991 до 30.06.2007 24.03.1948
Германия Робин Дут от 01.07.2007 24 януари 1965

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]