Фрактос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фрактос
Greece relief location map.jpg
41.5683° с. ш. 24.5251° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Част от Родопи
Най-висок връх Делибоска
Надм. височина 1953 m

Фрактос (на гръцки: Φρακτού) е планина в Северна Гърция с най-висок връх Делибоска на гръцки: Δελημπόσκα 1953 м, разположен на самата българо-гръцка граница. Разположен е в нома Драма и представлява част от планинската система на Централните Родопи (по гръцката класификация - на гръцки: Κεντρικής Ροδόπης и това е най-високата част от Родопите на гръцка територия.

Освен Делибоска други върхове са: Ипсома (Високи връх) на гръцки: Ύψωμα 1873 м, Ликолака на гръцки: Λυκόλακκα (700 м източно от пирамиди 142 и 143) - 1850 м, Капсалаки (пирамида 135) на гръцки: Λυκόλακκα 1829 м, Рахи (билото) на гръцки: Ράχη 1817 м, Макруло (Заграденио) (2 км източно от Турсуница край с.Кестен) на гръцки: Μακρουλό 1752 м, Мнима Параскева (Гробът на Параскева) на гръцки: Μνήμα Παρασκευά 1640 м и др. В южната част на Фрактос се намира Девствената гора Фрактос, уникална недокосната от човека в Гърция гора и една от най-запазените в Европа.

В дяла Фрактос се намира също така и Клисурата на Дивите кози на гръцки: Αγριόγιδος, която представлява важно местообитание за дивите кози. Името Фрактос и по-старото Заградения означава територия, отличаваща се с буйна растителност. Това е най-северният планински дял в Гърция.

Във Фрактос, в обезлюденото село Лъджа, се намират горещите бани Фрактос на гръцки: Λουτρά Θερμιών, с лековити извори.

По склоновете на Фрактос е имало селища, които днес са изоставени:

  • Крушово на гръцки: Κρούσοβο,
  • Колиби Хаджи Христо на гръцки: Καλύβια Χατζηχρήστου,
  • Колиби Хаджи Спиро на гръцки: Καλύβια Χατζησπύρου,
  • Баните на гръцки: Θερμιά,
  • Боровите хълмове (Певколофос) на гръцки: Πευκόλοφος.
     Портал „Македония“         Портал „Македония