Франк Кемъни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франк Кемъни
Frank Kameny
американски астроном и общественик
Франк Кемъни на парад на гордостта, 12 юни 2010 г.
Франк Кемъни на парад на гордостта, 12 юни 2010 г.

Роден
Починал

Националност Флаг на САЩ САЩ
Религия атеизъм
Образование Харвардски университет
Научна дейност
Област Астрономия
Образование Харвардски университет
Известен с един от основателите на Обществото Маташин

Уебсайт
Франк Кемъни в Общомедия

Франклин Едуард „Франк“ Кемъни (на английски: Franklin Edward "Frank" Kameny, 21 май 1925 – 11 октомври 2011) е сред най-значимите фигури на американското движение за равноправие на гей хората[1].

Заради хомосексуалността си е уволнен от поста си астроном в картографската служба на армията на САЩ през 1957 г.[2]. Това е повод да се превърне в активист за равноправието на гей хората, който вдъхновява „нов период на борбеност в движението за права на хомосексуалните в началото на 60-те“[3].

Заедно с Хари Хей Кемъни е и един от основателите на Обществото Маташин — една от първите хомофилски/хомосексуални организации. С Барбара Гитингс участва в първите демонстрации срещу дискриминацията спрямо гей хората в сферата на заетостта от страна на федералното правителство на САЩ. Той е един от активистите, поставили през 1972 г. пред Американската психиатрична асоциация искането хомосексуалността да бъде премахната като психично разстройство от професионалната диагностична система.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Bullough, V.L. (2002). Before Stonewall: Activists for Gay and Lesbian Rights in Historical Context. New York: Harrington Park Press. ISBN 1560231939

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]