Франсиско Гарай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Франсиско де Гарай (на испански: Francisco de Garay) (неизв. - 27 декември 1523) испански конкистадор.

През 1493-1496 участва във второто плаване на Христофор Колумб до Америка.

От 1514 до 1523 е губернатор на Ямайка, като по време на неговото управление до 1519 местното население е почти изцяло избито или откарано в робство на остров Куба. През 1519 организира изпращането на експедицията на Алонсо Алварес де Пинеда, която открива северното крайбрежие на Мексиканския залив от Флорида до устието на рекаПануко.

След завоюването на столицата на ацтеките Теночтитлан през 1521, Ернан Кортес изпраща в различни направления въоръжени отряди, които да разширят границите на Нова Испания. Сам той се отправя на североизток и покорява страната на уастеките, живееще по долината на река Пануко и планината Източна Сиера Мадре. На 50 км от устието на реката той построява крепост и оставя в нея силен гарнизон. За същия район претендира и Франсиско Гарай, опиращ се на правото на първооткривател. През 1523 възглавява експедиция с хиляда човека, натоварени на тринадесет кораба. Жестока морска буря разпилява флотилията, която вместо в устието на Панука е изтласкана на север в района на лагуната Мадре. Там испанците слизат на брега и начело с Гарай предприемат пеши поход на юг, към река Пануко, а на корабите е заповядано да се придвижват и те на юг. Скоро обаче връзката между сухопътния отряд и корабите е загубена и войниците започват да гладуват. Започват масови грабежи на бедните индиански селища по крайбрежието. Отрядът бързо започва да намалява, тъй като войниците измират от глад и болести, а други на големи групи дезертират, стремейки се по-бързо да се доберат на юг до Веракрус. Една от бандите на Гарай, разграбваща поредното индианско село, е заловена от войниците на ернан Кортес. Гарай заплашва коменданта на крепостта да освободи войниците, но той му отговаря, че "не заловил войници, а мародери". Много преди пристигането на Гарай, неговата флотилия, с изключение на два потънали кораба, достига устието на Пануко и моряците доброволно преминават на страната на Кортес. Едва тогава Гарай се помирява с Кортес, който го према в Мексико с големи почести, обещава да му върне корабите и да му даде опитни офицери и войници за експедиция на север. Скоро обаче Гарай умира на 23 декември 1523.

Основното значение от експедицията на Гарай е това, че тя открива западния бряг на Мексиканския залив от 25º с.ш. (лагуната Мадре) до 22º с.ш. (устието на река Пануко).

Източници[редактиране | редактиране на кода]