Франсиско дел Сол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсиско дел Сол
испански маркиз
Франсиско дел Сол (в средата), 1877 г.
Франсиско дел Сол (в средата), 1877 г.

Роден
Починал
7 юни 1902 г. (60 г.)

Националност Испания
Франсиско дел Сол в Общомедия

Франсиско Висенте дел Сол (на испански: Vicente Francisco del Sol y Veyán) е испански маркиз, дипломат. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 октомври 1841 г. в Сантяго де Чиле в семейството на дон Висенте дел Сол, рицар на правосъдието, на военния орден на „Свети Йоан“ от Йерусалим и маркиз на Yavi.

Франсиско дел Сол е облагороден от крал Алфонсо XII като маркиз на Valle de Tojo през 1876 г. Работи като главен изпълнителен директор на „Червения кръст“ в Белгия.

По време на Руско-турската война (1877-1878) е назначен за пълномощник на „Червения кръст“ в Щаба на Действащата руска армия на Балканския полуостров. Работи активно за лечението на ранените и снабдяването с лекарства и санитарни материали.

От 1894 г. е генерален консул на Чили в Брюксел.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • La Académia, Seminario Ilustrado Universal, Tomo II, Nº9, Madrid
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vicente Francisco del Sol y Veyán в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​