Франсис Уолсингам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсис Уолсингам
Francis Walsingham
английски държавник

Роден
1532 г.
Починал
6 април 1590 г. (58 г.)
Лондон, Англия
ПогребанКатедрала Сейнт Пол, Сити, Великобритания

РелигияПротестантство
Учил вКингс Колидж
Франсис Уолсингам в Общомедия

Сър Франсис Уолсингам (на английски: Sir Francis Walsingham) е английски политик, главен секретар (principal secretary) – отговарящ за вътрешните и външните работи, но обикновено се помни като „главния шпионин“ на кралица Елизабет I.

Често е сочен като един от най-ранните представители на модерното разузнаване, както за шпиониране, така и за вътрешна сигурност. Надзирава операции, които проникват в ядрото на испанските военни приготовления, събира разузнавателни сведения от цяла Европа и разстройва серия заговори срещу кралицата, осигурявайки екзекуцията на Мери Стюарт.

Член е на тесния кръг, управлявал Елизабетинската държава, надзиравайки външната, вътрешната и религиозната политика и подчиняването на Ирландия. Работи за сближаването на Англия и Шотландия. Бил е посланик на Англия в Шотландия и Франция.

Външната му политика като цяло показва ново разбиране за Англия като морска и протестантска сила във все по-глобална икономика. Новатор е в географските изследвания, колонизацията и използването на потенциалната морска сила на Англия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]