Франсоа Араго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франсоа Араго
френски физик и политик

Роден
Починал
2 октомври 1853 г. (67 г.)
Научна дейност
Област Физика
Подпис Signature de François Arago.svg
Франсоа Араго в Общомедия

Франсоа̀ Жан Доминѝк Араго̀ (на френски: François Jean Dominique Arago) е френски физик, политик, математик и астроном. Основните му научни приноси са в областта на оптиката. Той е министър-председател на Франция от 9 май до 24 юни 1848 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Араго е роден в Естажел, малко селце до Перпинян в Русийон, Франция. Той е най-младият от четири братя. Жан (1788-1836) емигрира в Северна Америка и става генерал в мексиканската армия. Жак Етиен Виктор (1799-1855) взема участие в околосветското пътешествие на Луи дьо Фрейсине с кораба „Уран“ от 1817 до 1821 г., а след завръщането си се отдава на журналистиката и драматургията. За четвъртия брат, Етиен Венсан (1802-1892) е известно, че е работил в тясна връзка с Оноре дьо Балзак и от 1822 до 1847 г. е написал голямо количество леки драматични литературни произведения, предимно в екип.

Проявяващ интерес от малък, Франсоа Араго е изпратен в общинския колеж в Перпинян, където започва подготовката си по математика, за изпита за Полетихниката. За две години и половина той усвоява предметите, нужни му за изпита, по време на който впечатлява изпитващия го Жозеф Луи Лагранж.