Франсоа Кене

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франсоа Кене
François Quesnay
френски икономист, физиократ

Роден
Починал
16 декември 1774 г. (80 г.)
Научна дейност
Област Икономика
Франсоа Кене в Общомедия

Франсоа Кене (на френски: François Quesnay) е френски учен и икономист, роден през 1694 г. в село Маре, недалеч от Версай.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е осмият син от тринадесет деца на земевладелец. Рано остава без баща и трябва сам да се грижи за себе си и прехраната си. В Париж учи като чирак гравьорство и същевременно се занимава с природни науки и медицина. През 1718 г. се установява в град Мант като хирург. През 1749 г. става придворен лекар на Луи XV и на неговата фаворитка маркиза дьо Помпадур. Благодарение на това се настанява във Версай, където се отдава на задълбочена научна дейност. Франсоа Кене твори в областта на природонаучните, медицинските и икономическите науки. Признат е за член на Академията на науките на Франция. Смята земеделието като единствения източник на добавена стойност и отрича ползите от търговията. Франсоа Кене умира през 1774 г., само петнадесет години преди Великата френска революция.

Основател е на школата на физиократите. Физиократите критикуват монетаризма, отричат меркантилизма и са за ненамесата на държавата в икономиката.

Франсоа Кене прави разделение на обществото на три класи – производителна, безплодна и на собствениците.