Франсоа Мансар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсоа Мансар
François Mansart
френски архитект
Francois Mansart.jpg
Роден
Починал
Париж, Кралство Франция

НационалностFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
Архитектура
УчителиСаломон де Брос
Франсоа Мансар в Общомедия

Франсоа̀ Манса̀р (на френски: François Mansart) е френски архитект с важен принос за установяването на класицизма в бароковата архитектура от средата на 17 век във Франция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 януари 1598 година в Париж, Кралство Франция, внук на майстор[1] зидар[2] и син на майстор дърводелец[3]. Фактически без системно образование, след смъртта на баща му през 1610 г. обучението му е поето от роднина – съпруг на по-голяма негова сестра, който е архитект и скулптор. По-късно работи като помощник (чирак) при Саломон де Брос (Salomon de Brosse), изтъкнат и успешен архитект по време на царуването на Анри IV и регентството на Мария Медичи, и е силно повлиян от него.

Негов племенник е архитектът Жул Ардуен-Мансар.

Умира на 23 септември 1666 година в Париж на 68-годишна възраст.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Залезът на кариерата на Саломон де Брос благоприятства началото на творческия път на Франсоа Мансар като архитект. Кариерата му може да бъде проследена от 1623 г. с проектирането на фасадата на църква в Париж, последвано с годините от редица дворци, църкви и други сгради. При реконструкцията на двореца на Гастон Орлеански в Блоа (1635 – 1638) покривът е направен с рязко различаващи се наклони на горната и долната му част, като долната е много по-стръмна и на места прорязана от капандури. Този вид покрив по името на Франсоа Мансар се нарича мансарда, независимо че е прилаган – включително и във Франция, и от по-ранни архитекти.

Най-цялостно съхранената творба на Франсоа Мансар е дворецът Мезон (Maisons), известен и като Château de Maisons-Laffitte.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Човек със специфични умения в дадена област на занаятите.
  2. Строителен работник, който зида, гради зидове, сгради.
  3. Човек, който изработва мебели, дървени части (врати, прозорци) на сгради и други изделия от дърво.