Франц Йосиф (Австрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Франц Йосиф)
Направо към: навигация, търсене
Франз Йосиф I Австрийски
Император на Австрия
Крал на Унгария
Крал на Бохемия
Крал на Хърватия
Крал на Галация и Лодомерия
Велик Херцог на Краков
Kaiser franz.jpg
Лични данни
Управление 2 декември 1848 - 21 ноември 1916
Роден
Починал
21 ноември 1916 г. (86 г.)
Погребан в Императорска крипта, Виена
Предшественик Фердинанд I
Наследник Карл I
Семейство
Баща Франц Карл Австрийски
Майка София Баварска
Брак Елизабет Баварска (Сиси)
Потомци София Австрийска
Жизела Австрийска
Рудолф Австрийски
Мари Валери Австрийска
Франз Йосиф I Австрийски в Общомедия


Франц Йосиф I (на немски: Franz Joseph I 18 август 1830-21 ноември 1916) е Император на Австрия, крал на Унгария, Бохемия, Хърватия, Галация и Лодомерия, както и Велик херцог на Краков от 1848 до смъртта си през 1916. От 1 май 1850 до 24 август 1866 е и президент на Германската конфедерация.

Роден е във двореца Шонбрун, Виена, на 18 август 1830 г. Императорът Фердинанд I абдикира през декември 1848, като част от плана на министър-президента Феликс Шварценберг за потушаването на бунтовете в Австрия, което позволило на императорския племенник - Франц Йосиф да се възкачи на престола. В управлението си, Франц Йосиф поддържа реакционна политика. Обезпокоен от надигащия се унгарски национализъм в империята, в 1867 императорът дарява по-голяма самостоятелност на Унгария, и така създава двойната корона на Австро-Унгария.

Карикатура от френския вестник le Petit Journal; в ляво-Франц Йосиф отмъква Босна и Херцеговина; в средата самообявилия се за цар Фердинанд I Български; в дяснo, 'ограбения' османски султан Абдул Хамид

Женен е за баварската принцеса Елизабет, известна с галеното име Сиси. Дъщеря му Софи умира като дете; предполага се, че синът му кронпринц Рудолф се е самоубил. Съпругата му Сиси е убита при планирано покушение в Женева, Швейцария в 1898 г.

След Австро-пруската война, Австрия насочва поглед към Балканите. Франц Йосиф прекратява Босненската криза, като в 1908г анексира Босна и Херцеговина, окупирани от австрийските войски от Берлинския конгрес в 1878 г. Това води до негодувание от останалите балкански страни.

На 28 юни 1914, убийството на престолонаследника на Австро-Унгария - ерцхерцог Франц Фердинанд от сръбския националист Гаврило Принцип член на националистическата организация "Млада Босна", довежда до обявената от Австро-Унгария война на съюзеното с Русия Кралство Сърбия,пускайки в действие редица международни съюзи, и така довежда до началото на Първата световна война.

Наследен е на трона от племенника си Карл I.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Фердинанд I император на Австрия (1848 – 1916) Карл I