Франц Месмер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франц Месмер
Franz Mesmer
германски лекар и меценат
Гравюрен портрет на Франц Месмер от Жан-Виктор Дюпен
Гравюрен портрет на Франц Месмер от Жан-Виктор Дюпен

Роден
Починал
5 март 1815 г. (80 г.)
Медицина
Известен с животински магнетизъм
Франц Месмер в Общомедия

Фридрих Антон Месмер (на немски: Friedrich Anton Mesmer) или Франц Месмер, е германски лечител, открил и практически използвал човешките флуиди, които той нарича животински магнетизъм. Някои го считат и за родоначалник на съвременната хипноза и косвено на психоанализата, тъй като една от целите на Фройд е била борба със злоупотребите при терапия с хипноза.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 май 1734 г. в селцето Изнанг, Швабия, Германия. Учи в йезуитските университети в град Дилинген и в Инголщат. Завършва медицина в Виенския университет през 1759.

През 1766 г. публикува докторската си дисертация на латински под заглавието „De planetarum influxu in corpus humanum“ („За влиянието на планетите върху човешкото тяло“), в която обсъжда влиянието на Луната и Слънцето върху човешкия организъм - което не е медицинска астрология, основана главно на вижданията за вълните на Нютон. Впоследствие се изяснява, че Месмер е заимствал от Ричърд Мейд.

Детайл от „Магическата колона“ на Петер Ленк в Меерсбург

Месмер се жени за богата вдовица и се установява като лекуващ лекар във Виена. Живее охолно и става меценат на изкуствата. Предлага на 20-годишния Моцарт да постави опера в собствената му градина. По-късно, в „Cosi fan tutte“, Моцарт посвещава на бившия си меценат една ария.

Бил е член на масонското братство „Fratres Lucis“ и „Луксор“. През 1783 г. основава Орден на всемирната хармония, където се предполага, че се е изучавал само животинският магнетизъм, но всъщност се разяснявали също и учението на Хипократ, методите на древните Асклепий, храмовете за изцеление и други окултни науки.

Гробът на Франц Месмер

Според Месмер, а по-късно и други (под влияние на неговата дейност и книги), животинският магнетизъм е считан за способност на всеки човек да лекува ближния си с „естествен флуид“. Всеки човек излъчва такива „флуиди“ и посредством „магнетични пасове“ може да зарежда тялото на друг човек. В чест на Месмер тези „флуиди“ са наречени пасове на Месмер или месмеризъм.

От гледна точка на съвременната хипноза (Милтън Ериксън) това въздействие, (както и всеки друг метод на хипноза), отваря подсъзнанието на пациента за всякакви внушения.

Умира на 5 март 1815 г. в Меерсбург при сърдечен пристъп.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • De planetarum influxu in corpus humanum (Über den Einfluss der Gestirne auf den menschlichen Körper; оригиналът е на латински) (1766).
  • Mémoire sur la découverte du magnetisme animal, Didot, Genf und Paris 1779 (дигитализирана версия)
  • Sendschreiben an einen auswärtigen Arzt über die Magnetkur (оригиналът е на немски) (1775).
  • Théorie du monde et des êtres organisés suivant les principes de M…., Paris, 1784 (дигитализирана версия)
  • Mémoire de F. A. Mesmer,...sur ses découvertes, 1798 - 1799 (дигитализирана версия)
  • Mesmerismus oder System der Wechselwirkungen. Theorie und Anwendung des thierischen Magnetismus (оригиналът е на немски) (1814). Edited by Karl Christian Wolfart: Mesmerismus. Oder System der Wechselwirkungen, Theorie und Anwendung des thierischen Magnetismus als die allgemeine Heilkunde zur Erhaltung des Menschen. Mit dem Bildniß des Verfassers und 6 Kupfertafeln. Nikolai, Berlin 1814 дигитализирана версия