Франческо Сасети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франческо Сасети
Francesco Sassetti
италиански банкер и меценат
Франческо Сасети със сина си Теодоро. Картина на Доменико Гирландайо

Роден
Починал
Франческо Сасети в Общомедия

Франческо Сасети (на италиански: Francesco Sassetti), е италиански банкер и меценат, произхождащ от фамилията Сасети от Флоренция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Франческо Сасети е роден във Флоренция и е най-малкия син на Томасо Сасети. През 1438-9 г. постъпва на служба в банката на Медичи във филиала в Авиньон. той бързо се издига и няколко години по късно става управител на клона. През 1453 г. приминава на работа във филиала на банката в гр.Женева, а през 1458 г. се връща във Флоренция и става финансов съветник на Пиеро ди Козимо Медичи и Лоренцо Медичи; скоро след това се жени. След известно време отново е повишен и заема най-голямата длъжност в банката на Медичи, коато можело да заеме външен на семейството човек – става главен управител на банката (Лоренцо го наричал nostro ministro).

Освен богат банкер Франческо се изявява и като меценат. Желаейки да остави името си в историята, Франческо решава да построи семейна капела, която да украси със стенописи. През 1479 г. той придобива малката и тясна, но висока капела за хора, вляво от главния олтар църквата „Санта Тринита“. Изборът на Сасети за художник пада върху най-популярния живописец във Флоренция по това време - Доменико Гирландайо, който току-що се е завърнал от Рим. Договорът за изписването на капелата е подписан 25 декември 1480 г., като самото изписване се извършва между 1482 и 1485 г. В централния олтар на капелата Гирландайо рисува картината „Поклонението на пастирите“, върху която е означена с латински букви годината 1485. Капелата получава името Капела Сасети и често е описвана като „едно от съкровищата на архитектурата, живописта и скулптурата на Ренесанса“. В капелата се намира и саркофага на Франческо Сасети.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • de Roover F. E. „Francesco Sassetti and the Downfall of the Medici Banking House“, в: Bulletin of the Business Historical Society, 1943, Vol.17, № 4, с.65-80.
  • Innocenti, Siro, La Cappella Sassetti a Santa Trinita a Firenze, в: AA.VV., Cappelle del Rinascimento a Firenze, Editrice Giusti, Firenze 1998. ISBN 88-8200-017-6

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]