Фредерик IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фредерик IV
крал на Дания и Норвегия
Frederik 4 Danmark.jpg
портрет на крал Фредерик IV
Роден
Починал
Погребан Роскилска катедрала, Дания

Религия лутеранство
Семейство
Род Дом Олденбург
Баща Кристиан V
Майка Шарлота Амалия фон Хесен-Касел
Съпруга Луиза фон Мекленбург-Гюстров (5 декември 1695 (стар стил) – 15 март 1721)
Анна София фон Ревентлов (26 юни 1712 – 12 октомври 1730)
Деца Кристиан VI
Подпис Frederick-4.gif
Фредерик IV в Общомедия

Фредерик IV (на датски: Frederik), е крал на Дания и Норвегия от 1699 до смъртта си през 1730 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от управлението на Фредерик IV преминало в противоборство с Швеция за контрола над проливите в Балтийско море. Той се надявал да се анулират договорите от 1658 и от 1660 г. (от времето на Малката северна война), когато Дания загубва Сконеланд. Затова той решава да се присъедини към Северния съюз и предявява претенции за епископствата Бремен-Ферден и остров Рюген, но истинското му намерение е да си върне всичко загубено. Така Дания взима участие във Великата северна война срещу Карл XII. Младият шведски крал обаче се оказва добър пълководец и стратег и още в началото на датското включване във войната Дания е принудена да капитулира след едно изненадващо шведско настъпление. Фредерик IV подписва мирния договор от Травентал през 1700 г., според който по настояване на Карл XII трябва да напусне Северния съюз и да освободи от властта си херцогство Холщайн. Девет години по-късно, когато Карл XII е победен при Полтава, Фредерик IV отново се включва във войната и с новия мирен договор от Фредериксбург (1720 г.) си осигурява някои териториални придобивки за сметка на Швеция.

Във вътрешен план едно от големите постижения на Фредерик IV било отмяната през 1702 г. на крепостничеството, под което попадали селяните от Шеланд. Но в 1733 г. след неговата смърт тази реформа била отменена.

По време на управлението му две катастрофи застигнали Дания – чумата през 1711 г. и големият пожар в столицата.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 16 декември 1695 г. Фредерик IV се жени за Луиза фон Мекленбург-Гюстров, от която има 5 деца, едно от които е бъдещият крал Кристиан VI.

През 1721 г. той има втори брак с Анна София фон Ревентлов, херцогиня на Шлезвиг, която също му ражда три деца, всичките умират в детска възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]