Фред Хейз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фред Хейз
Fred Haise
американски космонавт

Роден
Fred Wallace Haise, Jr.
14 ноември 1933 г. (85 г.)
Професия летец-изпитател
Кариера в космонавтиката
Престой в космоса 5 денонощия 22 часа 54 минути
Селекция NASA-5 (1966)
Мисия Аполо 13, ALT
Емблема Apollo 13-insignia.png Enterprise 1977 Approach and Landing Test mission patch.png
Активна дейност до 29 юни 1979 г.

Уебсайт
Фред Хейз в Общомедия

Фред Уолъс Хейз (на английски: Fred Wallace Haise, Jr.) е роден на 14 ноември 1933 г. в Билокси, Мисисипи. Американски инженер и тест пилот, астронавт от НАСА. Той е един от 24 астронавти летели до Луната.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хейз завършва гимназия и Perkinston Junior College в родния си град. През 1959 г. получава бакалавърска степен по аерокосмическо инженерство от Университета на Оклахома. През 1972 г. става магистър по бизнес администрация в Харвард. Военната му кариера започва още през 1954 г., когато той завършва тренировъчния курс за морски пилот и започва служба като боен пилот в USMC. През 1964 г. завършва школата за летци - изпитатели в авиобазата Едуардс, Калифорния и става тест пилот.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Неговата служба в НАСА започва в Lewis Research Center още през 1959 г., когато е назначен за пилот - изследовател. През 1963 г. е преместен в изпитателния център на НАСА в авиобазата Драйдън, Охайо. На 4 април 1966 г. Фред Хейз става първият от Пета астронавтска група от селекцията на НАСА и започва обучение в Центъра за подготовка на астронавти "Линдън Джонсън" в Хюстън, Тексас. Той е включен в дублиращите екипажи на Аполо 8 (пилот на лунния модул), Аполо 11 (пилот на лунния модул) и Аполо 16 (командир). Също така е номиниран за командир на отменената мисия на Аполо 19. Своя единствен полет в космоса Хейз осъществява от 11 до 17 април 1970 г. като пилот на лунния модул на Аполо 13. Той е трябвало да бъде едва шестия човек стъпил на лунната повърхност. След отмененото прилуняване екипажът на Аполо 13 поставя рекорд за най-голяма дистанция между космически кораб и Земята. След приключване на лунната програма Ф. Хейз остава на служба в НАСА. Той е включен в групата изпитатели по програмата "Спейс шатъл". През 1977 г. Хейз е командир на пет изпитателни полета (в ниските слоеве на атмосферата) на космическата совалка "Ентърпрайз", т. нар. ALT (на английски: Approach and Landing Tests Program), извършени в авиобазата Едуардс, Калифорния. По-късно е назначен за командир на оригиналната втора мисия (STS-2) на Колумбия до космическата станция "Скайлаб". Полетът е отменен поради това, че първата совалка още е в процес на изграждане, а космическата станция, останала без поддръжка пада и изгаря в плътните слоеве на атмосферата. Хейз напуска НАСА през юни 1979 г. и започва работа като главен мениджър в авиокосмическия гигант Груман Аероспейс. По-късно се издига до длъжността вицепрезидент. Излиза в пенсия през 1996 г.

Мисии на Фред Хейз[редактиране | редактиране на кода]

Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1. 11 април 1970 г. Аполо 13
Apollo 13-insignia.png
Пилот на лунния модул 5 денонощия 22 часа 54 минути
2. 1977 г. Ентърпрайз“, ALT
Enterprise 1977 Approach and Landing Test mission patch.png
Командир Пет изпитателни полета
Сумарно време в космоса – 5 денонощия 22 часа 54 минути

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

PresMedalFreedom.jpg
  • Presidential Medal of Freedom with Distinction (ribbon).PNG Президентски "Медал на Свободата", 1970 г.
  • NasaDisRib.gif Медал на НАСА за изключителна служба, 1978 г.

Фред Хейз е приет в Астронавтската зала на славата през 1995 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]