Фред Хейз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фред Хейз
Fred Haise
американски космонавт

Роден
14 ноември 1933 г. (90 г.)

Учил вХарвардски университет
Работиллетец-изпитател
Кариера в космонавтиката
Престой в космоса5 денонощия 22 часа 54 минути
СелекцияNASA-5 (1966)
МисияАполо 13, ALT
Емблема
Активностдо 29 юни 1979 г.
Семейство

Уебсайт
Фред Хейз в Общомедия

Фред Уолъс Хейз (на английски: Fred Wallace Haise, Jr.) е роден на 14 ноември 1933 г. в Билокси, Мисисипи. Американски инженер и тест пилот, астронавт от НАСА. Той е един от 24 астронавти летели до Луната.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хейз завършва гимназия и Perkinston Junior College в родния си град. През 1959 г. получава бакалавърска степен по аерокосмическо инженерство от Университета на Оклахома. През 1972 г. става магистър по бизнес администрация в Харвард. Военната му кариера започва още през 1954 г., когато той завършва тренировъчния курс за морски пилот и започва служба като боен пилот в USMC. През 1964 г. завършва школата за летци – изпитатели в авиобазата Едуардс, Калифорния и става тест пилот.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Неговата служба в НАСА започва в Lewis Research Center още през 1959 г., когато е назначен за пилот – изследовател. През 1963 г. е преместен в изпитателния център на НАСА в авиобазата Драйдън, Охайо. На 4 април 1966 г. Фред Хейз става първият от Пета астронавтска група от селекцията на НАСА и започва обучение в Центъра за подготовка на астронавти „Линдън Джонсън“ в Хюстън, Тексас. Той е включен в дублиращите екипажи на Аполо 8 (пилот на лунния модул), Аполо 11 (пилот на лунния модул) и Аполо 16 (командир). Също така е номиниран за командир на отменената мисия на Аполо 19.

Своя единствен полет в космоса Хейз осъществява от 11 до 17 април 1970 г. като пилот на лунния модул на Аполо 13. Той е трябвало да бъде едва шестия човек стъпил на лунната повърхност. След отмененото прилуняване екипажът на Аполо 13 поставя рекорд за най-голяма дистанция между космически кораб и Земята.

След приключване на лунната програма Ф. Хейз остава на служба в НАСА. Той е включен в групата изпитатели по програмата „Спейс шатъл“. През 1977 г. Хейз е командир на пет изпитателни полета (в ниските слоеве на атмосферата) на космическата совалка „Ентърпрайз“, т. нар. ALT (на английски: Approach and Landing Tests Program), извършени в авиобазата Едуардс, Калифорния. По-късно е назначен за командир на оригиналната втора мисия (STS-2) на Колумбия до космическата станция „Скайлаб“. Полетът е отменен поради това, че първата совалка още е в процес на изграждане, а космическата станция, останала без поддръжка пада и изгаря в плътните слоеве на атмосферата. Хейз напуска НАСА през юни 1979 г. и започва работа като главен мениджър в авиокосмическия гигант Груман Аероспейс. По-късно се издига до длъжността вицепрезидент. Излиза в пенсия през 1996 г.

Мисии на Фред Хейз[редактиране | редактиране на кода]

Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1. 11 април 1970 г. Аполо 13
Пилот на лунния модул 5 денонощия 22 часа 54 минути
2. 1977 г. Ентърпрайз“, ALT
Командир Пет изпитателни полета
Сумарно време в космоса – 5 денонощия 22 часа 54 минути

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • Президентски „Медал на Свободата“, 1970 г.
  • Медал на НАСА за изключителна служба, 1978 г.

Фред Хейз е приет в Астронавтската зала на славата през 1995 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]