Фред Хейз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фред Хейз
Fred Haise.jpg
американски астронавт
Роден 14 ноември 1933 г. (84 г.)
Билокси, Мисисипи, САЩ
Националност американец
Друга професия тест пилот
Престой в космоса 5 денонощия 22 часа 54 минути
Селекция NASA-5 (1966)
Мисии Аполо 13, ALT
Емблема на мисията Apollo 13-insignia.png Enterprise 1977 Approach and Landing Test mission patch.png
Пенсиониране юни 1979
Фред Хейз в Общомедия

Фред Уолъс Хейз (на английски: Fred Wallace Haise, Jr.) е роден на 14 ноември 1933 г. в Билокси, Мисисипи. Американски инженер и тест пилот, астронавт от НАСА. Той е един от 24 астронавти летели до Луната.


Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хейз завършва гимназия и Perkinston Junior College в родния си град. През 1959 год. получава бакалавърска степен по аерокосмическо инженерство от Университета на Оклахома. През 1972 год. става магистър по бизнес администрация в Харвард. Военната му кариера започва още през 1954 год., когато той завършва тренировъчния курс за морски пилот и започва служба като боен пилот в USMC. През 1964 год. завършва школата за летци - изпитатели в авиобазата Едуардс, Калифорния и става тест пилот.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Неговата служба в НАСА започва в Lewis Research Center още през 1959 год., когато е назначен за пилот - изследовател. През 1963 год. е преместен в изпитателния център на НАСА в авиобазата Драйдън, Охайо. На 4 април 1966 год. Фред Хейз става първият от Пета астронавтска група от селекцията на НАСА и започва обучение в Центъра за подготовка на астронавти "Линдън Джонсън" в Хюстън, Тексас. Той е включен в дублиращите екипажи на Аполо 8 (пилот на лунния модул), Аполо 11 (пилот на лунния модул) и Аполо 16 (командир). Също така е номиниран за командир на отменената мисия на Аполо 19. Своя единствен полет в космоса Хейз осъществява от 11 до 17 април 1970 год. като пилот на лунния модул на Аполо 13. Той е трябвало да бъде едва шестия човек стъпил на лунната повърхност. След отмененото прилуняване екипажът на Аполо 13 поставя рекорд за най-голяма дистанция между космически кораб и Земята. След приключване на лунната програма Ф. Хейз остава на служба в НАСА. Той е включен в групата изпитатели по програмата "Спейс шатъл". През 1977 год. Хейз е командир на пет изпитателни полета (в ниските слоеве на атмосферата) на космическата совалка "Ентърпрайз", т. нар. ALT (на английски: Approach and Landing Tests Program), извършени в авиобазата Едуардс, Калифорния. По - късно е назначен за командир на оригиналната втора мисия (STS-2) на Колумбия до космическата станция "Скайлаб". Полетът е отменен поради това, че първата совалка още е в процес на изграждане, а космическата станция, останала без поддръжка пада и изгаря в плътните слоеве на атмосферата. Хейз напуска НАСА през м. юни 1979 год. и започва работа като главен мениджър в авиокосмическия гигант Груман Аероспейс. По - късно се издига до длъжността вицепрезидент. Излиза в пенсия през 1996 год.

Мисии на Фред Хейз[редактиране | редактиране на кода]

Космически полети на Фред Хейз
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 11 април 1970 Аполо 13
Apollo 13-insignia.png
Пилот на лунния модул 5 денонощия 22 часа 54 минути
1977 Ентърпрайз“, ALT
Enterprise 1977 Approach and Landing Test mission patch.png
Командир Пет изпитателни полета
Сумарно време в космоса — 5 денонощия 22 часа 54 минути


Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

PresMedalFreedom.jpg
  • Presidential Medal of Freedom with Distinction (ribbon).PNG Президентски "Медал на Свободата", 1970 год.
  • NasaDisRib.gif Медал на НАСА за изключителна служба, 1978 год.

Фред Хейз е приет в Астронавтската зала на славата през 1995 год.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]