Френсис Йънгхъзбанд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Френсис Йънгхъзбанд
британски изследовател
Френсис Йънгхъзбанд 
Роден: 31 май 1863 г.
Починал: 31 юли 1942 г. (79 г.)

Сър Френсис Едуард Йънгхъзбанд (на английски: Francis Edward Younghusband) (31 май 1863 - 31 юли 1942) английски колониален деятел, ръководител на британска въоръжена експедиция в Тибет в началото на ХХ в.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в градчето Мърий, Северозападна Индия в семейство на британски колониален офицер. През 1876 г. постъпва в Клифтън колеж, а след завършването му, в Кралската военна академия Сандхърст. През 1882 г. завършва военното си образование, произведен е в чин младши лейтенант и е назначен в 1-ви гвардейски драгунски полк в Делхи, Индия.

Маршрутът на Йънгхъзбанд през 1887 от Пекин до Сринагар

През 1886 г. пътешества в Манчжурия. През 1887 г. пресича Китай от Пекин през Хами, Турфан, Аксу, Кашгар и Яркенд и достига до Сринагар в Кашмир, като по пътя провежда полеви изследвания в Памир и Каракорум. През следващите години извършва още две експедиции като продължава изследването на Каракорум и Памир и неведнъж се среща с руски изследователи в този район, в т.ч. с Бронислав Громбчевски. Със своята дейност Йънгхъзбанд в значителна степен допринася за разрастването на Памирско-тибетската криза в края на ХІХ в.

През 1903 г. вицекралят на Индия лорд Кързън упълномощава Йънгхъзбанд да провежда преговори с тибетската администрация по търговски въпроси и разрешаване на погранични спорове. Опитите му с мирни средства не довеждат до споразумения и англичаните под командването на генерал Д. Макдонълд извършват въоръжена атака, която също не успява. През 1904 г. Йънгхъзбанд възглавява нова британска военна експедиция, която завладява със сила свещения град на ТибетЛхаса. Далай лама ХІІІ и дворът му бягат в Монголия, където търсят руска военна поддръжка, но поради външнополитически проблеми (в разгара на Руско-японската война) Русия не откликва на молбите на тибетското правителство в емиграция. По същото това време останалите в Лхаса управници на Тибет са принудени да подпишат неравноправни търговски договори с Великобритания. За блестящо проведената военна операция Йънгхъзбанд е посветен в рицарско звание.

През 1906-1909 г. продължава изследванията на Кашмир вече в качеството си на британски резидент.

През 1909 г. напуска военното поприще и се отдава на обществена и политическа дейност. Премества се в Лондон и участва в множество обществени движения. По-късно се отказва от политическа дейност, но продължава да остава патриот, сътрудничи с Кралското географско дружество (от 1919 е негов председател), способства и организира няколко британски експедиции в Хималаите и Тибет.

В напреднала възраст Йънгхъзбанд се отказва и от обществената си дейност и се отдава на религията. Организира Световен конгрес на религиите и до смъртта си на 31 юли 1942 е всецяло подвластен на религиозни учения - най-вече индийски религиозни учения.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Панайотов, И. и Р. Чолаков, Календар на географските открития и изследвания, София, 1989 г., стр. 101.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Янгхазбенд, Фрэнсис“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.