Фридрих Кристиан Глум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фридрих Кристиан Глум
Глум по време на работа
Роден
Починал
6 април 1752 г. (38 г.)
Фридрих Кристиан Глум в Общомедия

Фридрих Кристиан Глум (* 25.03.1714 г. в Берлин; † 06.04.1752 г. пак там) е пруски скулптор от времето на Фридрих Велики. Той се счита за един от най-важните скулптори на Потсдам и на фридерицианското рококо.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Братът на Фридрих Кристиан Глум – Карл Филип (1724 – 1776 г.) също е скулптор. Баща им – Йохан Георг Глум (1679 – 1765 г.) бил ученик на Шлютер, работил над гробницата в подножието на потсдамската Гарнизонна църква и сътворява паметника на Великия курфюрст Фридрих Вилхелм в гр. Ратено. В Потсдам съществува улица Глумщрасе, кръстен на семейството на скулпторите Глум.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

  • Вакханалии в двореца Сансуси
  • Скулптури на укротители на диви коне и групи от ездачи над порталите на Кралските конюшни (днес в тях се помещава Потсдамският музей на филмовото изкуство)
  • Обелисковият портал – един от входовете към дворцовия парк Сансуси в Потсдам
  • Алегоричните фигури на Каритас (любовта) и Спес (надеждата) на портала на Френската църква в Потсдам
  • Групата от херми на входа на ледената изба в дворец Вустрау
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Friedrich Christian Glume в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​